Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Кожна фотосесія для мене особлива | Інтерв’ю з коломийським фотографом Мішею Осачуком

Багатьом коломиянам знайоме прізвище Осачук. Ті, хто любить зафіксувати на фото найважливіші моменти життя, точно знають Мішу Осачука. Він займається фотографією вже понад вісім років. Михайло фотографує не тільки в Коломиї, а й в інших українських містах та закордоном.

Про те, як він став фотографом, що змінилося від початку повномасштабної війни та як завжди розкішно виходити на фото читайте в інтерв’ю Інформатора.

З чого все починалося

Фотографує Міша ще з 15 років. Любов до фотографії йому привив старший брат, бо почав знімати перший і запропонував теж спробувати. Тоді хлопець купив свій перший фотоапарат. Спочатку робив знімки для своїх однокласниць. У соцмережі пропонував безкоштовні фотосесії, щоб навчитися фотографувати краще. Перший гонорар Михайло отримав в 16 років. Тоді однокласниця заплатила йому 100 гривень, мовляв, “кожна праця має бути оплачена”. Потім пам’ятає, як брат вперше взяв з собою фотографувати весілля. Каже, що тоді ще був зовсім юний. І от до сьогодні Міша займається улюбленою справою.

Багато клієнтів вже стали постійними. Наприклад, замовляють його знімати лавсторі, потім весілля, вагітність, хрещення і так далі. Тобто Мішу можна сміливо називати сімейним фотографом. Через свою професію він зав’язав багато знайомств. Деякі клієнти навіть стали його друзями.

Досвідчений фотограф

Зараз у Михайла є ціла команда та фотостудія. Вони займаються не тільки фото- та відеозйомкою, але й спецефектами на весілля чи інші  урочисті події. Крім цього, ще й друкують світлини, весільні альбоми, роблять каталоги та здають студію іншим фотографам.

Зйомки замовляють не тільки у Коломиї, але й по всіх західних областях України. Через війну багато наречених знаходяться закордоном і просять приїхати фотографувати весілля туди. Звичайно, тепер Міша не може поїхати, але в його архіві є не одна фотосесія в різних країнах світу.

Як на роботу вплинула війна

Після 24 лютого життя фотографа змінилося кардинально. Перші два місяці люди взагалі не замовляли фотосесій. Тоді Михайло пішов волонтерити. Допомагав, але забути про фотографію не міг – робив репортажні зйомки у волонтерському центрі. Потім люди навчилися жити в умовах війни. Народжували дітей і почали запрошувати знімати хрестини. Кохання теж нікуди не зникло. Когось війна наштовхнула на одруження і молодята вирішили влаштувати фотосесію в цей день. Зараз Міша часто фотографує випускників та друкує випускні альбоми.

Якою фотосесією найбільше пишається

На це питання йому було важко відповісти. Каже, що кожна фотосесія – особлива. Всі люди різні, крім цього велике значення має погода та локація. Немає зйомки, яку б фотограф відзначив окремо, бо з кожної має приємні спогади.

Поради людям, які замовити фотосесію

Перше, що порадив Михайло – це захопити класний настрій на фотосесію. Перед зйомкою варто поїсти, а дітям ще й поспати. Можна подивитися фотографії на Pinterest, щоб зрозуміти, що подобається та обмінятися ідеями з фотографом. Також порадитись з ним щодо локації чи спитати, які речі взяти із собою. Бажано не набирати багато речей і планувати максимум 2 образи. Не турбуватися, що фото не вийде, адже завжди можна щось підправити на комп’ютері. Головне – бути собою.

Найкращі локації для фото у Коломиї

Зараз часто фотографуються в центрі міста: біля Писанки, “Галереї Корзо”, гімназії імені Грушевського, на міському озері, в парку Шевченка. Якщо за Коломиєю, то можна поїхати в Лісну Слобідку, Шешори, Добротів, в ліс чи на поля, які зараз цвітуть, наприклад, з пшеницею або соняшником. Літом через спеку рекомендує фотографуватись в другій половині дня, навіть ближче до вечора. Тоді виходять дуже гарні світлини.

Ольга Пукавчук

Нагору