Коломия До сайту

Миротворці, благодійники в мережі, інші свята і дати 15 липня

Сьогодні маємо 142-й день війни Росії проти України. 196-й день року. П’ятниця, 15 липня, знаменита кількома важливими датами. І якщо ви знайдете десь зустрінете Ювеналія чи Фотія, то обов’язково їх привітайте.

Інформатор традиційно підказує, що то за день нині.

Який сьогодні день в Україні і світі

15 липня – День українських миротворців. Мета події – вшанувати тих військовослужбовців, які допомагають підтримувати мир та безпеку в усьому світі. Вона була запроваджена Верховною Радою 2013 року.

А ще 15 липня – Всесвітній день навичок молоді. Важлива подія, яка була започаткована Організацією Об’єднаних Націй в грудні 2014 року. Варто пам’ятати, що розвиток навичок у покоління, яке зростає, дуже важливий. Він допомагає підготувати дитину до дорослого життя.

Також 15 липня – День благодійності в соціальних мережах. Маловідома, але важлива подія. Вона була створена некомерційною американською платформою Givver 2013 року. Кріс Соммерс (засновник платформи) вирішив розповсюджувати інформацію про благодійність через соціальну мережу Twitter.

15 липня  – яке сьогодні свято в церковному календарі

15 липня в церковному календарі – покладення ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні. Подія була започаткована святим патріархом Фотієм. В V столітті, коли правив Лев Великий, ризу (одяг) Діви Марії перенесли з Палестини до Константинополя. Пізніше недалеко від Влахернської затоки був побудований храм, де і почали зберігати важливу святиню.

Пам’ятні дати 15 липня

Календар важливих подій в Україні та світі на сьогодні, 15 липня:

1228 рік — папа Григорій IX канонізовує засновника ордену францисканців Франциска Ассізького;
1410 рік — відбувається Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об’єднаною польсько-литовсько-українською армією під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла;
1663 рік — у Львові король Ян ІІ вирішує йти кількома колонами походом в Україну;
1776 рік — відкривають відомий театр “Ла Скала”;
1799 рік — французький лейтенант П’єр Франсуа Бушар знаходить в Єгипетському еялеті, поблизу невеликого міста Розетта (нині Рашид), неподалік від Олександрії, Розетський камінь;
1988 рік — на екранах США відбувається прем’єра першої частини “Міцного горішка” з Брюсом Віллісом;
1998 рік — перший живий етер Нового каналу, вважається днем народження каналу.

15 липня: яке сьогодні народне свято

В народі цей день називали по-різному: Ризи, Берегиня, Сира Богородиця, Петрова Матка, Сирна Богородиця та Фотій. За язичницьких часів слов’яни присвячували 15 липня богині Берегині. Її асоціювали з жіночим святом. З приходом християнства, почали шанувати Богородицю та святителя Фотія.

15 липня народилися:

1814 рік — український лікар, ботанік, етнограф Павло Заблоцький-Десятовський;
1899 рік — український політичний діяч, журналіст, публіцист Володимир Мартинець;
1892 рік — українська філософиня Мілена Рудницька;
1905 рік — український актор Олександр Хвиля.