Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що їсти влітку, щоб бути здоровим. Поради дієтолога

Виявляється, продукти можуть зігрівати і охолоджувати. Продукти з холодним смаком приносять в організм енергію холоду. Логічно, що влітку краще віддавати перевагу саме такій їжі.

Про особливості харчування влітку Інформатор розпитав у коломийського дієтолога.

Іван Матковський отримав диплом Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, але не зупинився на вивченні традиційної медицини. Він багато років їздив в Індію, дотепер навчається у Міжнародному інституті аюрведи, вивчає дієтологію, практикує йогу, навчався тайському масажу в Тайланді і радо ділиться своїми знаннями і вміннями з іншими – проводить семінари з тайського масажу і аюрведи по цілій Україні, а також екотури в Карпатах.

Ми запитали у Івана про особливості харчування  влітку:

  • Влітку  слід надавати перевагу продуктам харчування з солодким, в’яжучим та гірким смаками, які мають охолоджуючу дію. І, навпаки, потрібно уникати гострий, кислий і солоний смаки, що несуть у собі гарячу природу.
  • Наприклад, солодкі соковиті фрукти, особливо груші, можуть швидко охолодити вогняну природу.
  • Їжте менше солоних, гострих і кислих смаків.
  • Холодять у спеку також молоко, солодкий рисовий пудинг, кокосове молоко, коктейлі з мигдалю або фініків.
  • Морква, спаржа, гірка листова зелень, хрестоцвіті овочі, такі як брокколі, цвітна і брюссельська капуста, зелена квасоля  — овочі, які охолодять організм.
  • Уникайте пасльонових (помідори, картопля, баклажани, болгарський перець)
  • Рис відмінно підходить для харчування у спекотні літні дні.
  • Вибирайте для приготування страв спеції, які не надто зігріваючі або гострі: куркума, коріандр, кардамон і фенхель.
  • Пийте сироватку під час обіду, щоб поліпшити травлення і угамувати спрагу.
  • З жирів для літнього меню підходять: топлене масло, соняшникова олія, кокосова олія.
  • Охолоджуючі трави: кінза, петрушка, ромашка, деревій, свіжий базилік, фенхель, м’ята.
  • До літнього меню пасують  горіхи і насіння: мигдаль (замочений і очищений), насіння соняшника, гарбуза.
  • Слід уникати в літню пору продуктів з солоним, кислим і гострим смаком, а також помідорів, яєць, морепродуктів, гарячих напоїв, насіння чіа, насіння кунжуту, яловичини + меду, шпинату, кориці, чорного перцю, алкоголю, всього засоленого, квашеного і маринованого.
  • Пийте достатньо прохолодної рідини. Уникайте жирної їжі.

Окрім харчування потрібно звернути увагу і на спосіб життя:

  • Зберігайте спокій — як фізично, так і емоційно. Уникайте виходити на вулицю в спекотний день, особливо натщесерце або після того, як ви з’їли гостру їжу.
  • Уникайте вправ, коли жарко. Не пропускайте прийоми їжі. Приймайте прохолодний душ 2-3 рази на день.
  • Прогулянка після заходу сонця, особливо  біля водойм допоможе краще заснути.
  • Горнятко теплого молока з невеликою кількістю кардамону може бути корисне перед сном.

 Вікторія Бойчук

 

Нагору