Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сьогодні – Маків день. Мак – чарівна квітка, символ, оберіг…

В народі сьогоднішній день 16 липня називають маковим, бо колись саме в цей день сіяли мак. Насіння маку в наших предків вважалося потужним оберегом.

Інформатор зібрав для вас найцікавіші факти про мак

  • В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу.
  • В Україні мак здавна висаджували навколо хат для відлякування відьом і чортів. Вірили, що поки нечиста сила не перерахує всі мачинки у коробочках, нічим іншим займатися не зможе.
  • У медицині мак застосовували як снодійне та болезаспокійливе, для чого вживали сік, отриманий з насіння. Для поліпшення травлення робили відвари з насіння маку і його коріння, бо вони мають відхаркувальну й обволікуючу дію. А листя маку володіє тонізуючим ефектом, заспокоює нервову систему, тому готували спеціальну настоянку, «снодійну воду», яка знімала втому.У прислів’ях мак найчастіше позначає відсутність чогось, зокрема їжі – «і макової росинки у роті не було»; «одержав дулю з маком», «сім літ мак не родив, і голоду не було»
  • В українській народній кухні мак додають в ті страви, які здавна вважалися ритуальними: кутя, пиріжки, вареники, коржі, бублики з маком. Часом на пасках із маку роблять хрестик.
  • Квітку маку як оберіг вишивають на одязі. Його зображення на вишиванці оберігає від злого ока. Також він означає незнищенну пам’ять роду. Саме тому в давнину дівчата, чиї рідні загинули на війні, із сумом вишивали червоні маки та вплітали ці квіти у вінок.

До слова, коломиян запрошують відвідати унікальну фотовиставку «Батьківська Хата. Homestead»

Нагору