Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

А щоб їм повилазило: чим корисні матюки в часі війни

Не ми такі, час такий. Заматюкалися навіть вчителі й відмінники. Бо щодень – нові звірства осатанілого сусіда. Бо болить, пече й наростає відчуття власного безсилля. Взагалі “гаряче слівце” добряче допомагає скинути пар. Але чи варто це робити більш тонко, щоб уникнути матюків?

Інформатор зібрав для вас погляди й цікаві факти про нецензурну лексику в Україні.

Матінко, це жах!

Так висловитися українцям вдається все рідше. Бо Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка… З недавнього – Кременчук, Вінниця, Дніпро. Хіба можна стриматись, коли довкола – таке?

«Можна зрозуміти, звичайно, емоції, які викликає війна, кров і вся мерзота, яка пов’язана із війною. Описати цю мерзоту в делікатних висловах – ну, практично не вдасться. Ми всі живемо в реальному світі, ми знаємо всі слова, хоча дуже часто вдаємо, що не знаємо», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода культуролог Тарас Возняк.

Культурний шок від війни

Сьогодні у висловах війни – матюки стали частиною загальнонаціонального шоку від всього, що витворяють неадекватні сусіди на нашій землі.

Травень 2022 року. Марки з підписом “Рускій ваєнний карабль…” випускає Укрпошта й продає онлайн, у відділеннях й на аукціонах по 5 млн. грн.

Кінець травня 2022 року. З динаміків канського кафе звучить трек Вова, *баш їх б*ядь  від МЮСЛІ UA ft MC PAPA. Трек, створений на основі слів президента футбольного клубу “Інгулець” Олександра Поворознюка, набрав понад 4,6 млн переглядів на YouTube.

Ну, і так – “@баш рyсню” – стало мало не гаслом. Авторства вже й ніхто не зазначає.

«Кожна мова розвивається і зафіксувати мову на рівні 19-го сторіччя чи на рівні Пантелеймона Куліша не вдасться. Зміни мови відбувалися і з англійською, і з французькою мовами й іншими, – каже Возняк. – Перебільшувати використання цих слів і перетворювати їх на постійно вживані – звісно, не потрібно. Одна мова – для дипломатів, інша мова – для священників, ще інша – для вантажників».

Чому в часі війни матюкатися – корисно?

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун стверджує, що влучно і точно застосована лайка, що описує наше ставлення до ситуації, і не спрямована образити співрозмовника, корисна для здоров’я.

“Завдяки матюкам психіка захищає себе від зриву в зовсім неконтрольовані емоції, оберігає межу інтегрованості. Це культурна функція матюків — позначати лінію норми, тому вони і є забороненою лексикою (нецензурною)”, – каже докторка психологічних наук Любов Найдьонова.

Тим часом на думку психологині в матюччя є своя функція, і від надмірного використання не за призначенням ця функція втрачатиметься, послаблюватиметься.

Відомі матюкальники

Український поет Лесь Подерев’янський звик говорити, не завертаючи в папірці, а тому у його віршах лайка – норма.

«Для мене не існує поділу між цензурною і нецензурною лексикою. Для мене – вся лексика цензурна! Я взагалі не бачу тут проблеми! Колись хтось сказав: От дивно якось виходить, що слова «жопа» немає, а жопа ж є… Так само можна сказати, що х*й є, а слова «х*й» нема. Ну, це ж дурниці!» – каже Лесь Подерев’янський в інтерв’ю.

До теми: Культовий хіт “Воїни світла” переспівали українською. Слова написав Сергій Жадан

Культовий сучасний письменник Сергій Жадан також частенько полюбляв “грішити” нецензурними словами. Навіть спогади про те, як йому дорікнули цим прямо на захисті дисертації.

“Дисертант розповідав про українських футуристів двадцятих років, а одна зі старших викладачок, яка була присутня на „процедурі”, слухала-слухала, а потім раптом повернулася до своєї колеги і сказала приблизно таке: „Все це добре, але вірші з матюками писати – це хіба можна?!”- згадує письменник Олег Коцарев.

Сам Жадан щодо цього коротко висловився у вірші “Мальви”:

Мама мене вчила, що зневіра це зло.
Мене виженуть з пекла за мат та бухло

Мова захисників

Щодо матюків у середовищі воїнів – то тут ще густіше: пакетована інфа, емоційно забарвлена мова. І ніхто не заморочується чистотою мови, бо часи не ті.

«Було би дуже смішно якби наш солдат, перед тим, як поцілити в свого ворога, написав би йому куртуазного листа в стилі: «Вибачте, шановний сере, я вважаю, що ви виконуєте щось недоброчесне і з огляду на це, а також виходячи з потреб українського народу, – я у вас буду стріляти…» Насправді наш воїн думає так: «Ах ти ж, зараза, – тут «зараза» можна замінити й іншим словом! – і без жодних сумнівів натискає”, – зауважує Тарас Возняк.

Серіал про матюки

Тим часом про матюки в Україні зняли навіть цілий документальний серіал  під назвою “Чий х*й?” про походження та еволюцію лайки, регіональні відмінності, чим вона відрізняється від «русского мата», як матюкаються різні професії, культові нецензурні цитати та матюччя як спосіб протесту.

“Матюки на наших землях з’явились задовго до монголо-татар чи росіян. І не треба віддавати своє ворогам” — зазначив сценарист серіалу Юрій Петрушевський.

Пілот-проєкт зовсім без цензури та навіть запікувань. І це вперше в історії українських платформ.

Повний цикл із 5 серій з’явиться, щойно це дозволить ситуація в країні.

Сам проєкт створювався ще до підступного вторгнення росії в Україну. про походження та еволюцію лайки, регіональні відмінності, чим вона відрізняється від «русского мата», як матюкаються різні професії, культові нецензурні цитати та матюччя як спосіб протесту.

Тизер можна переглянути ТУТ

Дематюкація мови. Це ще що?

Три роки тому в Україні навіть з’явився законопроєкт про дематюкацію мови. Офіційна його назва – “Про протидію лихослів’ю”, за авторства Ольги Богомолець. Цей закон стосувався виключно публічних осіб, публічного простору та ЗМІ.
Проте його відклали у далеку скриню. Ще одну спробу дисциплінувати публічне мовлення українців зробила пізніше депутатка Ольга Червакова. Але теж зась.

Але є серед українців чимало виважених, до кісток елегантних людей, для котрих лайка неприйнятна за будь-яких умов.

«Мабуть чогось такого подібного в цілому світі немає. Мова солов’їна, а тьохкають чортзна-що», – написала в соцмережах Ліна Костенко.

Читайте до теми: Франція вручила орден Почесного легіону Ліні Костенко

В наступному матеріалі на цю теми Інформатор підкаже, як себе стримувати від лайки і на що можна замінити нецензурні слова, якщо емоції зашкалюють. Слідкуйте за нашими публікаціями.

Наталка Сандецька

Нагору