Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Наразі на звання “Почесний громадянин Коломиї” є тільки один претендент

Наступного вівторка – 26 липня – сесія міської ради розглядатиме питання присвоєння звання “Почесний громадянин міста Коломия”. Комісія з цього питання ще не засідала, та наразі у списку претендентів тільки одне прізвище. 

Що дає таке звання своєму володарю і кому планують присудити його – дізнавався Інформатор.

У 2021 році звання «Почесний громадянин міста Коломия» присвоїли трьом коломиянам: актору  Зіновію Симчичу, вчителеві Володимиру Граціанському та краєзнавцеві і журналістові Василеві Нагірному.

Це щорічна традиція: спершу депутати голосують за рішення про присвоєння йього звання, а тоді на День міста відбувається урочиске вручення. ороку присвоюється жителям Коломийської територіальної громади, регіонів України, громадянам інших країн за вагомий особистий внесок у розвиток міста Коломиї.

Під “вагомим внеском” мається на увазі суспільно-корисна діяльність у сфері економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я, спорту, відродження та примноження надбань національної культури, створення матеріальних та духовних цінностей, миротворчу, доброчинну діяльність, мужність і відвагу при рятуванні людей, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та стихійного лиха.

Цьогоріч на отримання такого звання подана тільки одна пропозиція

Наразі на розгляд сесії міськради готовий проєкт присвоєння звання “Почесний громадянин міста Коломия” ініціатору створення ОУН УПА Карпатського краю Богданові Германюку, який мав конспіраційне псевдо «Богдан Хмель».

Народився 20 серпня 1931 року в селі П’ядики Коломийського району, ще тоді Станіславської області.

Проте поряд з легендами минулого століття Коломия має героїв сучасності. Відтак попередньо від ветеранської організації розглядатимуть й інших претендентів, коли надійдуть офіційні пропозиції. Комісія з цього приводе ще не засідала.

В положенні про присвоєння звання йдеться про те, що воно присвоюється за життя і є довічним. У виняткових випадках звання може бути присвоєно і посмертно.

В такому випадку відзнака, посвідчення та свідоцтво передаються родині Почесного громадянина міста Коломиї або передаються в музей історії міста Коломиї, а пільги надаються  спадкоємцям першої черги.

До теми: Над чим працюватимуть депутати на липневій сесії Коломийської міськради

Які пільги для “почесних громадян Коломиї”

Особа, якій присвоєно звання «Почесний громадянин міста Коломиї», користується на території міста Коломиї такими пільгами:

– зменшенням на 50% оплати за комунальні послуги (оплата за житло, електроенергію, водопостачання і водовідведення, газ в межах загально встановлених норм споживання) та користування телефоном;

– правом безкоштовного проїзду в міському транспорті (за винятком таксі);

Наталка Сандецька

 

Нагору