Інформатор Коломия

ГРОШІ

Нову монету Нацбанк присвятив захисникам із Сил спецоперацій

В п’ятницю, 22 липня, Національний банк ввів в обіг нову пам’ятну монету, присвячену Силам спеціальних операцій ЗСУ. Вона продовжує серію “Збройні Сили України”. Таких монет випустили 1 млн.

Повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу НБУ.

На монеті вичекане гасло Сил спеціальних операцій ЗСУ, яке наші захисники унаслідували від київського князя Святослава Хороброго: “Іду на ви!”

У сучасних реаліях воно стало символом звитяги, мужності та шляхетності воїнів, які готові захищати Батьківщину.

5 цікавих фактів про Сили спецоперацій ЗСУ та присвячену їм монету:

Сили спеціальних операцій – наймолодша та найсучасніша складова Збройних Сил України, кредо якої перевага якості над кількістю.

Ця пам’ятна монета – 14-та в серії “Збройні Сили України”.

Нагадаємо, в Україні з’являться нові монети, присвячені війні. Крім того, у США випустили колекційну монету, присвячену захисникам острова Зміїний.

У конкурсі ескізів для монети взяли участь п’ять авторів. Перемогли ескізи авторів – Андрія Єрмоленка та Ольги Коваленко. Андрій гарно зобразив емблему Сил спецоперацій для аверсу, а Ольга вдало використала в дизайні реверсу образ Святослава Хороброго, легендарний вислів якого нині є гаслом цих воїнів.

Дизайн монети створили ще до початку війни, а карбували її вже під звуки сирен повітряної тривоги.

Дизайн монети розробляли спільно з представниками Сил спецоперацій.

Як виглядає нова пам’ятна монета

На аверсі монети зображена емблема Сил спеціальних операцій ЗСУ, а на реверсі – символічна композиція: на тлі абрису образу Святослава Хороброго з мечем та щитом зображено бійця Сил спецоперацій ЗСУ.

Монета має номінал 10 гривень. Її виготовили зі сплаву на основі цинку з покривом нікелем. Тираж – 1 млн штук.

Нагору