Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як стати рибалкою: ґайд для початківця

Давно хотіли спробувати рибалити, але не знаєте з чого почати? Впевнені, що після цього інтерв’ю ви захочете придбати вудку і вирушити на пошуки місць для риболовлі у Коломиї, де зустрінете багато однодумців і поціновувачів цього виду спорту.

Надихайтесь далі разом з Інформатором.

Ми зустрічаємось з паном Романом на річці, де він готує своє спорядження. Запитуємо, який у нього стаж? Пан Роман задумується і з посмішкою, ніби згадує найприємніші моменти у житті, каже: “років з 20”. Вражає, правда?

Скільки часу вам знадобилось, щоб спіймати першу рибку?

“Мені в цьому плані пощастило: першу я спіймав одразу, але відпустив назад у річку, бо шкода було брати додому.”

Ви завжди відпускаєте рибку? Чи іноді ласуєте?

“В основному я зважаю на її розмір: маленька хай ще росте і плаває, а якщо трапляється більша, то можна і зготувати щось смачненьке. У 80% випадків – відпускаю.”

Як часто ви ходите рибалити?

“Все залежить від робочого графіку: буває раз на тиждень, буває 4-5 разів на тиждень, буває і щодня.”

Чи є якісь обмеження у риболовлі?

“Звичайно, є. По-перше, є місця, де взагалі не можна ловити рибу. По-друге, є нерест (для кожного виду інший час) і тоді рибалити заборонено. Потрібно пам’ятати про “правильну” риболовлю: не можна використовувати електрошокери, ліхтарі і т.д. За такі порушення можна отримати штраф. До того ж, хіба цікаво ловити рибу просто для поживи?”

Пан Роман провокує наступне питання: а для чого ж тоді ловити рибу?

“Варто тільки побачити, якою зграбною дугою вигинається вудка, коли клює риба. Це просто неймовірне відчуття. Душа радіє, рибка плюскочеться у воді і пливе далі у пошуках їжі… Хіба не кайф? (посміхається)

З чого ви починали? З якого арсеналу?

“У дитинстві я мав палицю, волосінь (тоді її всі звали жилкою) і поплавок. Так і рибалив. Потім купив собі поплавкову вудку, зараз в основному практикую ловлю на спінінг.”

Уявіть собі людину, яка вирішила вперше порибалити. Що порадите?

“Насправді, головне – пристрасть та палке бажання насолодитися самим процесом. Не потрібно шукати власної вигоди, тоді буде частіше і швидше клювати.

Якщо мова про спорядження, то для початку краще обирати поплавкову вудку. Її довжину допоможуть підібрати в магазині. Тут відіграє роль ваш ріст, матеріальна сторона теж важлива: чим довша вудка, тим вона дорожча. Пізніше можна перейти на спінінги, правда, тут доведеться рухатися – я йду вбрід рікою.

Не засмучуйтесь, якщо за першим разом не вийде, бо риболовля – це лотерея, в якій ніколи не знаєш, коли пощастить.”

Сподіваємось, що ця стаття змотивувала вас спробувати себе у цьому виді спорту, тому бажаємо вдалого відпочинку та успішної риболовлі!

Читайте також: Місце сили – озеро Насарат на Косівщині.

Христина Бойчук

Нагору