Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

25 липня: яке сьогодні свято

У цей день, 25 липня, маємо привітати іменинників, зубних техніків та пройди крізь вушко голки.

Детальніше про цю дату розповість Інформатор.

Сьогодні – День зубного техніка. Щорічне святкування цього дня почалося на початку 2000-х років в середовищі працівників зуботехнічних лабораторій. Наразі це неофіційна календарна подія. На даний момент зубний технік – окрема професія в сучасній стоматології. Їх часто плутають безпосередньо зі стоматологами або зубними лікарями, але на відміну від них, зубний технік дуже рідко зустрічається з пацієнтами, тому що ця професія переважно і є чисто технічна. Її нерідко порівнюють з професіями годинникаря або ювеліра.

День “Пройди крізь вушко голки”. Ця фраза має кілька значень. Метафоричний сенс — пошук шляху через два протилежні погляди. Буквальне значення – взяти нитку та провести її через швейну голку. Американка Пем Тернер винайшла голки для заправки нитки зі спіральним вушком, які вона випустила у 2008 році.

Православна церква вшановує пам’ять святих мучеників Прокла та Іларія. У народі свято називають Прокл Великі роси. Наші пращури називали Прокла плакальником, тому що з 25 липня починали випадати великі роси. Селяни поспішали прибрати урожай до того, як він стане псуватися від високої вологості. Потрібно було поспішати і з заготівлею сіна. Роса, що випала на Прокла, вважалася цілющою. Мудрі люди радили збирати росу зранку, вмиватися і протирати нею очі. Говорили, що від такої процедури поліпшується зір, обличчя стає красивим, а розум – спокійним.

День ангела 25 липня святкують: Іван, Андрій, Михаїл, Марія, Антон, Вероніка, Арсеній, Гаврило, Федір.

Прикмети: 

Сильна роса і ранковий туман віщують ясну погоду в найближчі дні.
Відсутність роси – до негоди.
На луках багато роси – рік буде щасливим.
Нічна роса просихає – бути грозі.
Жовте листя на деревах в Проклів день – до ранньої осені.
Якщо день сонячний, то золотий сезон теплим буде. Якщо йде дощ, то осінь буде дощовою.
Гриби з’явилися в лісі – до похолодання.
Багато роси в цей день на полях – до щасливого і врожайного року.
Бджоли голосно дзижчать – до спеки.

Ольга Пукавчук

Нагору