Інформатор Коломия

ГРОШІ

Нова пам’ятна монета від Нацбанку: в чию честь створена

Сьогодні, 28 липня, Національний банк України ввів у обіг нову пам’ятну монету “Єлизавета Ярославна”, номіналом 2 гривні. Таким чином продовжується серія “Видатні особистості України”. Вона вже 168 у цьому проєкті. Вартість такої монети – 56 гривень, а її тираж складає 30000 штук.

Більше деталей розповідає Інформатор з посиланням на пресслужбу НБУ.

Єлизавета Ярославна – старша донька великого князя київського Ярослава Мудрого.

У 1044 році вона вийшла заміж за Гаральда Суворого – конунга Норвегії, а після його смерті – за короля Данії Свена ІІ Естрідсена.

Цікаво, що у давньоруських джерелах про Єлизавету Ярославну не згадують, а от у іноземних хроніках, віршах та сагах їх безліч.

На конкурсі ескізів цієї монети було представлено шість концепцій. Перемогу здобули київські художники групи “АртТРіум” Володимира Тарана та братів-близнюків Олександра та Сергія Харуків.

На аверсі монети зображений орнамент із вплетеним тризубом, що прикрашає залізну сокиру X–XIII ст, та орнаменти, характерні для середньовічних Скандинавії та Київської держави. На реверсі – стилізований образ Єлизавети Ярославни на тлі сцен, що ілюструють військові та поетичні таланти її першого чоловіка – норвезького короля Гаральда Суворого.

Читайте також: По 37 та 38 грн за долар чи євро: ситуація в обмінниках Коломиї.

Христина Бойчук

Нагору