Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Нарешті! Посиленню кримінальної відповідальності за підпал листя та стерні – бути

Верховна Рада України схвалила законопроєкт № 7212-1 у першому читанні. У ньому йдеться про посилення кримінальної відповідальності за підпал опалого листя та стерні. Документом вносяться правки до Кримінального Кодексу України, а також Кодексу про адміністративні правопорушення. В тексті законопроєкту розповідається про дії, які спровокували знищення чи пошкодження флори.

Повідомляє Інформатор з посиланням на сайт Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

В тексті законопроєкту розповідається про дії, які спровокували знищення чи пошкодження флори:

По-перше, пропонують розширити список дій, за які буде передбачено кримінальну відповідальність, а також посилити її в умовах воєнного стану.

В умовах воєнного чи надзвичайного стану кримінальна відповідальність за знищення зеленого світу, включаючи найменші екосистеми чи навіть опале листя, складе від 5 до 10 років позбавлення волі.

В умовах мирного часу – від 2 до 5 років, а за знищення територій заповідних фондів – від 3 до 5 років позбавлення волі.

Більше того, у Кримінальному Кодексі встановлять відповідальність за знищення лісових масивів внаслідок недотримання правил протипожежної безпеки. Покарання може бути різним: або 2 роки виправних робіт, або позбавлення волі на 1-3 роки.

Така ж кара чекає на правопорушників, котрі подібне вчинятимуть на території заповідників.

Якщо внаслідок правопорушення загинула людина, тварини з екосистеми або ж відомо про інші тяжкі наслідки, термін покарання складе від 3 до 7 років позбавлення волі.

Нагадуємо, що протягом липня практично щодня ми повідомляли про підпал трави на Коломийщині. Тепер за такі дії на всіх правопорушників чекає більш серйозне покарання.

Читайте також: Ще одна пожежа: горіла лісова підстилка;

На Прикарпатті через пожежу трави згоріло авто;

У приватному секторі Коломиї горіла суха трава.

Христина Бойчук

Нагору