Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

30 липня: кого вітаємо та що святкуємо?

30 липня – субота, 211 день року та 157 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися художник Євген Волобуєв, хоровий диригент і педагог Павло Муравський, кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант і скульптор Олесь Санін.  

Чим цікава субота та кого привітати – читайте на Інформаторі.

Сьогодні іменини у Марини, Лазаря, Леоніда, Петра, Людмили, Вероніки та Маргарити. Потіште їх своїм дзвіночком.

30 липня – Міжнародний день дружби. Його заснувала Генеральна асамблея ООН у 2011 році. Сьогодні просто необхідно виділити час для спілкування з людьми, які і у вогонь, і у воду за вас. Обійміть їх і скажіть, як сильно любите.

Цієї суботи відзначають День вишивки. Заснована у 2011 році, аби популяризувати це мистецтво та знайомити людей з етнічними виробами.

Сьогодні ще й День свекра. Головна мета свята привернути увагу до важливої ролі батька чоловіка у житті.

30 липня святкують Міжнародний день книжки у м’якій обкладинці. Нетипова подія, але вона створена для того, щоб люди побачили та відчули – такі книжки зручні та комфортні у читанні.

30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Цю дату започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2011 році. Її ціль – підвищити обізнаність людей стосовно цієї проблеми, яка, на жаль, існує й дотепер.

Сьогодні Мусульманський Новий рік. Щороку він святкується у інший день і визначається астрономічними розрахунками.

У церковному календарі сьогодні День пам’яті великомучениці Марини. Вона була родом з Риму. Про її життя точні дані не збереглися, однак відомо, що вона загинула під час правління імператора Діоклетіана.

У народі 30 липня так і називали – Маринин день. У цей день часто дощить, та ще й із сильними грозами. Цікаво, що святу Марину називали покровителькою рибалок, бо її ім’я так і перекладається – “морська”.

Який це день у історії?

  • 1895 рік — у Львові відкривають музей Наукового Товариства імені Т.Шевченка;
  • 1920 рік — створили Українську Військову Організацію під проводом Євгена Коновальця;
  • 2016 рік — американський парашутист Люк Айкінс успішно здійснює перший в історії стрибок з висоти 7600 м без парашута.

Читайте також: 30 липня: події та заходи у місті Коломия.

Христина Бойчук

Нагору