Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сьогодні йому б виповнилось 29 років | Сергій Нігоян

На початку 2014 року українці вперше відчули “братерські” обійми росії, їхній гнилий подих і кровожерливість. Одним із перших вбитих на Майдані був українець вірменського походження Сергій Нігоян. Його пронизливий погляд досі дивиться на киян з муралу на площі перед Михайлівським собором.

У День народження Героя України, учасника Революції Гідності Сергія Нігояна Інформатор вирішив нагадати про історію хлопця, який сьогодні точно став би на оборону України, якби тільки за наказом прокремлівської політичної еліти не був застрелений біля стадіону “Динамо” 22 січня 2014 року.

Сергій Нігоян був громадянином України і походив з вірменської родини. Народився і жив у селі Березнуватівка Солонянського району Дніпропетровської області. Був єдиною дитиною в сім’ї.

Його родина переїхала до України, рятуючись від війни у Нагорному Карабасі. Сергій народився уже в Україні, на Дніпропетровщині.

Займався легкою атлетикою та східними єдиноборствами, навчався в Дніпродзержинському коледжі фізичного виховання. У житті був спокійним і справедливим.

Хотів стати актором.

Був патріотом України та Вірменії.

На Євромайдан приїхав 8 грудня 2013 року, бо «зрозумів, що повинен бути за Майдан». Був охоронцем.

Його вбили близько шостої години ранку 22 січня 2014 року у День Соборності близько 06:30 на вулиці Грушевського – отримав три вогнепальних поранення свинцевою картеччю в шию, голову і груди під час подій біля стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського у місті Києві.

Перші три жертви під час Революції Гідності – українець Юрій Вербицький, білорус Михайло Жизневський та вірменин Сергій Нігоян.

26 січня під гімн України Сергія Нігояна поховали на сільському кладовищі його рідного села Березнуватівки. Нігояну Сергію було тоді всього 20 років.

Нагороди та відзнаки

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Сергію Нігояну було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).

8 травня 2016 року під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького.

Нагору