Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Запал” про свій творчий шлях | Інтерв’ю з талановитими музикантами

Цимбали, кахон та гітара – інструменти, на яких грають талановиті музиканти з гурту “Запал”. Троє хлопців – Андрій, Іван та Олексій – запалюють сцену кожного разу, коли на ній виступають.

Відверто про участь в шоу “Україна має талант”, співпраці, колаборації  та багато іншого читайте в інтерв’ю Інформатора.

З чого все почалось?

Андрій: Це сталось в Чернівцях, коли ми ще були студентами. З Іваном ми були на одному курсі. Одного разу ми вирішили піти на вулицю пограти, нічого серйозного, хотіли подарували хороший настрій людям і трохи підзаробити. Публіка почала на це якось особливо реагувати. Думаю, що це пов’язано звісно з цимбалами, ми були цікаві, не як всі. З часом нас помітили і запросили на перше інтерв’ю. Після цього досвіду ми загорілися і почали думати про удосконалення.

Остаточно сформували склад і почали більше виступати. З нами вже почали зв’язуватися власники різних кафе, барів, ресторанів і ми потрохи почали переходити на пабний варіант, виступати в закладах.

Чи пам’ятаєте свій перший виступ на сцені? Яким він був?

Андрій: Це був День молоді, 5 червня 2017 рік. Для нас це знакова дата. Ми її  зафіксували, як день народження гурту. Перший виступ на сцені це вже якась така особлива подія. 5 років вже стукнуло. За цей час були різні періоди. Нас запрошували на різні вечірки та корпоративи. Паралельно ми працювали у музичній школі. У нас не було так, що вся увага та енергія була спрямована на гурт, більше як додаткове щось. Коли були виступи тоді і виступали.

А от перший серйозний виступ  відбувся у 2019 році на “Drive for life fest”, так само важлива подія для гурту. Велика сцена, велика аудиторія. Ми виступали після хедлайнера вечора Jerry Heil, яка зібрала багато людей навколо. Це був класний досвід, адже люди відреагували дуже круто.

Як розпочався ваш шлях на “Україна має талант”?

Андрій: Після пауз і карантину, прийшов момент, коли з нами зв’язався менеджер шоу “Україна має талант”, його тоді ще не було в ефірі, вони тільки шукали талановитих учасників. Їм потрібно було знайти достатню кількість людей, щоб зрозуміти чи можна буде запускати шоу, бо його вже 5 років як не було і нова команда починала його відновлювати. Це був новий підхід, новий формат і тд. Тільки бренд залишився. 

Нас попросили надіслати відео для кастингу. Я зрозумів, що потрібно починати підготовку, але хлопцям ще не говорив нічого. Мені потрібно було більше сформувати колектив, подивитися чи готові ми до цього. Бо це вже як-не-як серйозний крок. Треба було, щоб розвивався бренд і ім’я, а не з’явилися на телебаченні, а потім пропали. Для мене це було дуже важливо.

Де проводили репетиції та свою підготовку?

Андрій: Спочатку ми приїжджали до мене додому на Коломийщину на кілька днів, потім знову роз’їжджалися. У такому плані ми формували гурт, він знову як фенікс почав оживати (сміється). Чесно кажучи, це мабуть найвідвертіше інтерв’ю, бо я напевно ще не говорив з хлопцями про це. Коли ми спілкуємося зі ЗМІ, то часто так буває, що розповідаємо про те, про що ніколи не розмовляли один з одним. 

Повертаючись до розмови, з часом я все таки розповів хлопцям про “Україна має талант”, бо було дуже багато репетицій і якісь незрозумілості. Відбулася звісно нова хвиля емоцій, підготовка, мотивація вже у такому форматі. Хлопці показали, що ми можемо, що зацікавлені. З різних міст з’їжджалися у Вербіж — він нас об’єднував, частково і в Івано-Франківську збиралися і в Чернівцях, але в основному все почало формуватися на той момент там. 

Як обрали композицію на кастинг?

Андрій: Коли вже знали, що точно їдемо, почали готувати нашу авторську композицію. “Семантика” у нас вже була, але її потрібно було відшліфувати, владнати моменти і саме над цим ми працювали. Ми самі собі продюсери, і весь номер ставили власноруч.

Розкажіть про день кастингу, як все відбувалося?

Олексій: Ось ми поїхали на відбірковий тур буквально на один день. Все було дуже неясно ти попадаєш у цей вир емоцій, подій, хвилювання. Аж ввечері прийшло усвідомлення, що відбувся виступ. Звичайно, все гарно пройшло. Ми не хотіли нікому нічого розповідати наперед. Нам дозволяли просто викладати фотографії в соцмережі, але без конкретики та спойлерів. Ми все одно нікому нічого не казали, бо ми розуміли, що кастинг був влітку, а ефір мав вийти тільки в листопаді, звісно було б багато запитань.

Як розвивалися події після виходу вашого виступу в ефір?  

Іван: Довго ми чекали цієї прем’єри, дочекалися і нам подзвонив Притула і сказав, що проходимо у фінал, це також було в ефірі. І знову почалася підготовка, вибір композиції і тд. так само у Вербіжі в Андрія. Ми довгий час оцінювали різні варіанти, спочатку хотіли англомовні відомі пісні, але потім вирішили об’єднати в одну тональність  композиції, які ми вже грали. Працювали над цим, адже треба було все вкласти у 4 хвилини. Ми вписалися у дедлайн ідеально. До 12 години певного дня нам треба було здати і рівно о 12 ми і надіслали.

Дуже вдячні продюсерам, що вони довірили нам зробити повністю музичну ідею, а вони вже тільки доповнювали її візуал. Те що хотіли зробити і сказати – ми зробили. Задоволені шоу, атмосферою внутрішньою і зовнішньою. Не було ніяких війн і конфліктів, всі жили дружно.

Співачка Руслана запропонувала вам співпрацю після вашого виступу на шоу, розкажіть чи вона відбулася? 

Андрій: У нас загалом було декілька ідей. На 24 серпня до Дня Незалежності ми хотіли зробити, щось спільне, але це не було дозволено саме телеканалом, оскільки ефір ще не вийшов, а ідея шоу така, що не можна було, щоб судді і учасники були знайомі між собою, до ефіру, є також свої моменти. Мали відбутися зйомки до новорічного проекту, але там також були накладки. Проте ми зняли кліп зі співачкою Нявкою, якраз в ніч перед ефіром , але результатом задоволені.

Чи були ще якісь цікаві співпраці на вашому творчому шляху?

Андрій: Була у нас співпраця з режисером фільмів Олександром Ткачуком, саме з ним ще у 2018 році ми спільно знімали відео на “Щедрика”. Це наша перша відео-робота, яка є на каналі. Через деякий час він знову до нас звернувся і запропонував записати музику до фільму “Спадок нації”. Ми погодилися.  У студії в Чернівцях ми наживо записали звук, за один день до дедлайну. Але це було того варте. Фільм об’їздив всю Україну ще до війни, але і зараз він як ніколи актуальний і як для документального досить цікавий. У ютубі досить серйозні перегляди.

Бачу, що ви часто виступаєте на благодійних концертах та заходах, розкажіть про свою діяльність у цій сфері.

Андрій: Багато є і було за цей час благодійних концертів. Якщо чесно, то навіть не рахую кількість і суми, ніколи не записую навіть для спогадів. Такими заходами ми піднімаємо дух українців. 

Нещодавно ваша авторська композиція з’явилася на всіх аудіо-платформах, поділіться цим досвідом. 

Андрій: “Семантика”- це особлива для нас композиція, оскільки це перша авторська робота нашого гурту. Я надихнувся композицією з шоу “Україна має талант”, яку виконував Петро Сказків. У мене мурахи йшли по тілу. І я почав пробувати. Потроху народжувалася композиція, імпровізували кожного разу і вона нам подарувала саме те, що маємо зараз. Після шоу нам захотілося її увіковічнити в аудіо-роботі. Це актуально, бо люди просили, писали, що хочуть чути цю композицію на аудіо платформах. Ми хотіли зробити якісно – ми це зробили. Тепер будь-яка людина може мати нашу композицію у плейлисті.

Ну і на кінець, як з’явилася назва “Запал”?

Андрій: Коли ми записували нашу першу відеороботу, то у нас була інша назва. Саме режисер Олександр Ткачук сказав нам, що її треба поміняти, бо вона занадто складна. Він подумав і запропонував 7 варіантів, наскільки я пригадую. Ми практично одноголосно обрали “Запал”. Сподобалося усім, що вона лаконічна, проста, яскрава і легко запам’ятовується. 

На кінець хлопці додали від себе, щоб люди не забували про війну. По можливості долучалися до волонтерства і не були пасивними. Кожен має займатися тим, що у нього виходить найкраще. Маємо об’єднатися і працювати на перемогу!

Вікторія Ровенчук

Нагору