Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

4 серпня – який сьогодні день?

4 серпня – 216 день року та 162 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися громадсько-політичний діяч Антін Крушельницький, музикант та співак Луї Армстронг, президент США Барак Обама.

Більше деталей про 4 серпня розповідає Інформатор.

Тішимо дзвінками та привітаннями з іменинами Марію, Зіну, Агапа, Кипріяна, Корнилія, Михайла та Олексія.

Сьогодні день народження святкує… шампанське! Чернець П’єр Періньон, що мешкав у Шампані, завідував їстівними запасами і льохом, а також експериментував. Врешті одного разу він презентував напій – вино з бульбашками. Воно і стало батьком шампанського. Йому встановили пам’ятник у місті Еперне (Шампань).

4 серпня – день народження цирку. Вперше справжня вистава відбулась у Лондоні. Заснував перший цирк Філіп Астлей, який цікавився кінним спортом та мав у своєму володінні школу верхової їзди.

Також сьогодні день печива з шоколадною крихтою. Воно народилось аж  роки тому у США завдяки Рут Вейкфільд. У це цікаве свято варто потішити себе смачним печивом, яке в поєднанні з молоком стає ну надто апетитним.

4 серпня – День подяки фахівцям-психіатрам. Сьогодні варто з особливою пошаною ставитися до спеціалістів з цієї сфери, адже вони докладають чимало зусиль, аби допомогти всім, хто цього потребує.

Сьогодні День самотньої працюючої жінки. Цей свято покликане для того, аби відзначити, яку важливу роль у суспільстві відіграє робота жінки. Сьогоднішній день доводить, що пора ламати стереотипи про те, що жінка повинна сидіти вдома та виховувати дітей. Ініціатором цього свята стала Барбара Сплейн ще у 2006 році.

Цікаво, що сьогодні ще й День викорінення синглізму – дискримінації людей-одинаків.

4 серпня – День спелолога. Це досить рідкісна професія, яка полягає у вивченні печер. Часто її поділяють на різні підгрупи, наприклад, по природі досліджуваних об’єктів: штучні чи природні.

У церковному календарі сьогодні вшановують пам’ять Марії Магдалини – учениці Ісуса Христа. Саме вона першою дізналася новину про те, що Ісус воскрес.

В народі вважали, що 4 серпня жінкам не можна працювати. Їм радили відпочивати та доглядати за собою. До того ж, сьогодні слідкуємо за павуками – якщо вони ховаються, то варто чекати на дощ.

Який це день в історії?

  • 1914 – створили Бойову управу українських січових стрільців – організаційно-координаційний центр легіону УСС;
  • 1914 – у Львові створили Союз визволення України (СВУ) на чолі з Дмитром Донцовим;
  • 1926 – на площі Пікаділлі встановили перші у Лондоні світлофори;
  • 1934 – на “Криворіжсталі” запустили першу доменну піч.

Читайте також: План заходів на 4 серпня | афіша.

Христина Бойчук

Нагору