Перша згадка про ігристе вино бере початок з Єгипту, а не зі Шампані, як здавалося. Проте всі вважали, що воно не може мати бульбашок і казали, що з ним щось не так. Як бачимо, з часом людство не тільки змінило точку зору, а й почало вдосконалювати рецепти виготовлення напою.
Інформатор розповідає більше деталей.
Перше ігристе вино називалось Blanquette de Limoux від назви регіону Ліму. Датується 1531 роком. І аж у XVII столітті абат П’єр Периньйон, який працював над удосконаленням технік та новими рецептами. Однією із дуже цікавих технік, розроблених ченцем, є купажування – змішування вин з різних сортів винограду.
Монастир, в якому працював Периньйон, був розташований у провінції Шампань. Восени тут холодно і через це бродіння припинялося швидше, ніж цукор перетворювався на алкоголь. А весною дріжджі знову починали бродити наново. Але про дріжджі тоді ніхто не знав, тому всі вважали, що таке вино зіпсоване. Таким чином чернець вирішив знайти шлях боротьби з бульбашками у вині.
Сьогодні ж, при виготовленні ігристого, вторинне бродіння є необхідним етапом.
У ХІХ столітті – Шампанські вина стали всесвітнім трендом, які були дуже дорогими. Єдина річ, яка кардинально змінилась – смак. Раніше вони були дуже солодкими, а зараз популярності набувають ігристі без цукру.
Експерти рекомендують вживати шампанське з будь-чим, окрім фруктів та шоколаду, адже це застарілі звички, які слід викорінювати.
До теми: Печиво з шоколадними крихтами | рецепт.
Христина Бойчук