Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 5 серпня?

5 серпня – 217 день року та 163 день повномасштабної війни рф проти України. Сьогодні народилися кіноакторка епохи німого кіно Віра Холодна, видатний письменник та перекладач Борис Антоненко-Давидович та співак-бас Борис Гмиря. 

Більше деталей про сьогоднішній день розповідає Інформатор.

Не забудьте привітати з іменинами Ганну, Апполінарія, Віталія, Трохима і Феофіла.

5 серпня відзначають Міжнародний день світлофора. Перші світлофори мали лише два кольори – зелений і червоний. І аж через шість років його доповнили жовтим. Перший український світлофор з’явився в Харкові у 1936 році.

До теми: У Коломиї встановили світлофори на перехресті, вартістю понад 420 тис грн.

Сьогодні Міжнародний день пива. Щороку це перша п’ятниця серпня. Вперше пиво отримало свій власний день ще у 2007 році. Батьківщина свята – США. В честь дня пива заведено або самим посмакувати хмільним, або вітати тих, хто займається розробкою чи продажем напою.

Також 5 серпня Всесвітній день устриць. Цікавим фактом про цей делікатес є те, що протягом свого розвитку, вони змінюють стать.

Сьогодні відзначають День спідньої білизни. Свято народилось у США під протекторатом компанії з продажу спідньої білизни “Freshpair”.

5 серпня особливе, бо сьогодні День “Працюй, як бджілка”. Він покликаний, аби сказати слова пошани всім, хто вкладає душу в справу свого життя.

У церковному календарі 5 серпня вшановують пам’ять Почаївської ікони Божої Матері, а також Трохима, Феофіла і 13-и мучеників, які були страчені за часів імператора Діоклетіана.

В народі вважали, що вдень 5 серпня спати не можна. Вірили, якщо заснути посеред білого дня, то можна сильно захворіти. До того ж цього дня радили не займатись важкою фізичною роботою та уникати конфліктів.

Який сьогодні день у історії?

  • 1772 – відбувся перший розділ Речі Посполитої;
  • 1963 – міністри закордонних справ Великої Британії, СРСР і США підписали договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою;
  • 1967 – випущений перший альбом гурту “Pink Floyd”;
  • 1991 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд, стрибнувши з жердиною на 6 метрів 10 сантиметрів.

Читайте також: Що відвідати у Коломиї 5 серпня?

Христина Бойчук

Нагору