Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день | 6 серпня

6 серпня – субота, 218 день року та 164 день повномасштабної війни рф проти України. Сьогодні народилися драматична актриса Ірина Коссакова, художниця Ніна Божко та журналіст, сценарист Борис Дерев’янко.

Інформатор розповідає більше деталей про сьогоднішній день.

Сьогодні з іменинами вітаємо: Бориса, Гліба, Христину, Давида, Анатолія.

6 серпня – Міжнародний день блюзу. Сьогодні всі хочуть привернути увагу до цього жанру. Щороку його святкують у першу суботу серпня.

Сьогодні – Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї (День Хіросіми). Саме цього дня у 1945 році на місто Хіросіма скинули ядерну бомбу. Через це загинуло близько 80 тис людей.

6 серпня – Міжнародний день близнюків. Заснували його ще у 1976 році. Творці свята – група людей з Твінсбурга (штат Огайо).

А ще сьогодні – Міжнародний день “Лікарі світу за мир”. Він створений для того, аби всі медики світу об’єдналися проти війни, пролиття крові та вбивства.

6 серпня – Міжнародний день алопеції. Так як і день блюзу, його відзначають у першу суботу місяця.

У церковному календарі сьогодні вшановують пам’ять святих благовірних братів Бориса і Гліба. Вони були синами князя Володимира Великого. Борис та Гліб виділялися милосердністю та довіряли людям. Після смерті батька, вони були вбиті рідним братом Святополком.

Також 6 серпня вшановують пам’ять мучениці Христини. Її роками катували за віру у Бога, але її незламність завжди зцілювала та допомагала навертати нових християн.

У народі цей день називали “Борис і Гліб” або “Борис літник”. Люди навіть не працювали із зерном 6 серпня, аби вшанувати святих.

Який сьогодні день в історії?

  • 988 рік – історики встановили цей день за умовну дату Водохрещення Русі, коли князь київський Володимир Великий прийняв хрещення;
  • 1649 рік – козаки перемогли у Зборівській битві;
  • 1914 рік – у Львові створили легіон Українських січових стрільців, який став першим українським національним бойовим підрозділом після битви під Полтавою в червні 1709 року;
  • 1945 рік – американський бомбардувальник “Енола Ґей” скинув ядерну бомбу на японське місто Хіросіма;
  • 2016 рік – почалася “стрілянина на півночі Криму” – в ніч проти 7 серпня на окупованій Росією території Криму сталася збройна сутичка між російськими військовиками.

Читайте також: 6 серпня: як провести суботу в Коломиї

Христина Бойчук

Нагору