Інформатор Коломия

ГРОШІ

Імпорт валюти подорожчає на 10% через новий податок

Національний Банк України хоче запровадити новий податок на купівлю валюти для компаній, які здійснюють імпорт банкнот. Проте стягувати 10% зі звичайних громадян не планують.

Для чого це хочуть запровадити та що зміниться для звичайних людей дізнавався Інформатор.

У першу чергу Нацбанк дав коментар, для чого необхідні нові додаткові податки на імпорт. У поточних умовах  вони мають розглядатися як заходи посилення конкурентоспроможності вітчизняних виробників, а також зниження відпливу валюти з країни, врівноваження платіжного балансу та скорочення дефіциту бюджету.

Тобто якщо зараз компанії здійснюють купівлю валюти за офіційним курсом Нацбанку, який зафіксовано на новому рівні 36,57 грн за долар, то при запровадженні відповідного законопроєкту курс купівлі валюти імпортерами може зрости до 40,23 грн за долар, адже 3,66 грн вони будуть зобов’язані заплатити до бюджету.

Для звичайних громадян це означатиме одне. Імпортні товари зростуть у ціні до 10%. Адже урядовці мають на меті зменшити попит на ці товари, щоб менше валюти виходило з України.

Експерт з питань економіки Олег Пендзин розповів, що на побутову техніку ціни змінитися не мали б, адже попиту від українців мало і є багато залишків на складах, які закуплені по старих цінах.  З харчів подорожчає, наприклад, імпортна риба чи фрукти. Та все ж більшість продуктів, які зараз споживають українці, вироблені всередині країни. Тому ціни на них не знизяться. Але за однієї умови, каже Олег. В законі про податок на купівлю валюти імпортерами мають зробити виняток для нафтопродуктів, палива. Бо тоді автоматично пальне виросте на 10%.

Економіст додає, що зараз в країні критична ситуація із надходженнями до державного бюджету і такий крок міг би хоч трохи виправити ситуацію.

Ровенчук Вікторія

Нагору