Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вакцинація дитини: що варто знати батькам

Вакцинація на даний момент є найкращим способом захисту від інфекційних захворювань. Та після неї у батьків виникає безліч запитань. Рекомендовано насамперед слідкувати за самопочуттям та поведінкою дитини.

Інформатор з посиланням на Міністерство охорони здоров’я України дав відповіді на актуальні запитання.

Які реакції на щеплення є нормальними

  • біль і припухлість у місці ін’єкції,
  • підвищення температури,
  • легке нездужання,
  • тимчасове погіршення апетиту,

Ці реакції зазвичай минають швидко і безболісно, а от захист від інфекційного захворювання залишається.

Чи потрібні засоби від алергії 

Почервоніння як реакція після щеплення не вимагає прийому антигістамінних препаратів, оскільки найчастіше не є алергічною. Тому давати дитині протиалергічні засоби необґрунтовано.

Чи потрібно збивати температуру 

Давати жарознижувальне чи знеболювальне варто лише, якщо дитина відчуває сильний дискомфорт, біль чи погано переносить підвищення температури. У такому разі не варто чекати температури 38, 5 С і вище. Якщо ж дитина нормально переносить температуру — від використання ліків можна утриматись.

Чим її збивати 

Рекомендовані препарати з діючою речовиною — парацетамол або ібупрофен. Щодо дозування потрібно порадитися з лікарем. За підвищеної температури також важливо переконатися, що дитина не одягнена занадто тепло та давати достатньо пиття.

В Україні календар щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за календарем безкоштовні для українців. Батьки дітей, які пропустили щеплення, — мають звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит для їх надолуження. Переселенцям не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безкоштовно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення.

До теми: Коломияни, не забувайте про рутинну вакцинацію!

Ровенчук Вікторія

Нагору