Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Відпочинок поруч | Марківський водоспад та найвища гора у Коломийському районі

Не знаєте, як провести активно вихідні? Хочете насолодитися красою гір, лісу та просто неймовірними краєвидами, але при цьому не їхати далеко від Коломиї?

Інформатор довго шукав і таки знайшов! Досліджуйте та вивчайте красу рідного краю з нами.

Колоритне, неймовірно красиве і старовинне село Марківка. Про нього нещодавно ми вже розповідали, проте мало хто знає, що воно славиться ще й найвищою горою Коломийщини – Варатик ( 779 метрів над рівнем моря) та найбільшим водоспадом у районі, який так і називається – Марківський. Його висота становить близько 7 метрів. Підозрюємо, мало хто там був, а дарма! Бо там є на що подивитися та чим милувати своє око.

До теми: Місце сили та величі: озеро Несамовите в Карпатах

Одразу попереджаємо це відпочинок для тих, хто любить пригоди та гори, адже підйом не є з легких. Потрібно прикласти чимало зусиль, щоб спершу знайти правильний шлях до цих красот. Адже позначок і поміток дуже мало. Тай  мапи не виведуть вас у правильному напрямку, тому якщо не хочете заблукати, то читайте матеріал далі.

До самого села можна добратися автобусом або власним авто, проте не варто забувати, що місцевість гірська, тому під’їхати можна тільки до лісу, а далі потрібно йти пішки. Піднімаючись вгору дорогою спочатку потрібно дійти до альтанки (фото дивіться нижче).

Якщо плавно повернете праворуч і будете йти широкою дорогою, то дійдете до оглядового майданчика, де відкривається неймовірний вид. Якщо будете підійматися дорогою далі, то зможете дійти до найвищої гори у Коломийському районі — Варатик.

Якщо ж ви хочете дійти до водоспаду, то вам потрібно дійшовши до альтанки різко повернути праворуч і йти вужчою дорогою. Тут потрібно слідувати синім позначкам на деревах і бути дуже уважним, щоб не заблукати.

Водоспад знаходиться в прірві “Звір”- саме так на діалекті місцеві називають урвища, ймовірно, тому, що звірі люблять такі місця, де людині важко добратися. Спускатися до водойми потрібно обережно, бо спеціальних перил чи сходів там немає. Тільки дерева зможуть допомогти зійти донизу. Тому людям з малою фізичною підготовкою, дітям та літнім людям опустися буде вкрай складно.

Це ідеальний відпочинок для тих, хто хоче активно відпочити від бентежного життя і гучних компаній. Саме тут відчуваєш гармонію та спокій, чуєш тільки звуки оточуючої  природи. По дорозі є столики, тож можна влаштувати пікнік чи підкріпитися після походу.

Нам пощастило зустріти ящірку, яка внесена до Червоної книги України – Вогняна саламандра. Звертайте увагу на дрібниці, щоб насолодитися мандрівкою сповна.

Також читайте: Відпочинок неподалік Коломиї | горбиста Марківка

Ровенчук Вікторія

Нагору