Інформатор Коломия

ВЛАДА

Ви тут небажані: чи буде рпц присутня на Всесвітній раді церков

Чи може бути окремо церква і політика. В цивілізованій країні – так, але не в наших східних навіжених сусідів. Країна-агресор завжди використовувала духовенство як рупор пропаганди. І в них постійно знаходиться виправдання війні. З цього приводу Україна звернулась до Всесвітньої ради церков із пропозицією виключити російську православну церкву зі списку членів.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на допис Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Зокрема стало відомо, що духовенство України буде присутнє на 11-тій Асамблеї ВРЦ, що запланована на 31 серпня ‒ 8 вересня 2022 року в Німеччині.

Нагадаємо, що ВРЦ — це міжнародна екуменічна організація, заснована у 1948 році в Амстердамі. До неї входить 352 християнських церкви, що представляють близько 580 млн християн по всьому світі.

Всесвітня Рада Церков може позбавити РПЦ членства через підтримку Кірілом війни в Україні.

Всесвітня рада Церков заявляє, що війна з убивствами та всіма іншими сумними наслідками, які вона тягне за собою, несумісна з самою природою та волею Бога щодо людства і суперечить фундаментальним християнським та екуменічним принципам і відкидає «будь-яке зловживання релігійною мовою та авторитетом для виправдання озброєної агресії», – йдеться у публічній заяві, опублікованій на сайті організації.

Також ВРЦ назвала війну рф проти Україн провалом дипломатії і незаконним вторгненням.

«Ми по-християнськи солідарні з усіма, хто страждає у цьому конфлікті. Наші серця сумують про те, що після восьми років невирішеної кризи та конфлікту у східних регіонах України 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала незаконне вторгнення на територію свого сусіда, суверенної держави. Ця трагічна подія є жахливим провалом дипломатії, відповідальності та зобов’язань перед міжнародним правом», – йдеться в заяві.

До теми: ПЦУ хоче, щоб московського патріарха Кирила позбавили престолу

Олександр Ткаченко наголосив, “що росія використовує культуру для трансляції пропаганди свого злочинного режиму”.

“Тому вбачаю доцільним виключення або принаймні призупинення членства представників рф в якомога ширшому спектрі культурних програм і міжнародних асоціацій. Це і спосіб заблокувати канали дезінформації, і потужний сигнал, що весь цивілізований світ вимагає від росії припинити цю жахливу неспровоковану війну”, – зазначив очільник МКІП.

На його думку, “призупинення членства рпц у ВРЦ до повного відведення російських військ з території України могло б стати саме таким сигналом”.

“Сподіваємося, що завдяки ВРЦ голос України ще більше буде почутий у світі та створить ще більшу солідарність з Україною всього цивілізованого світу”, – наголосив Ткаченко.

Нагадаємо, що Українці збирають підписи під петицією про заборону діяльності московського патріархату

До слова, на попередньому засіданні центрального комітету Всесвітньої ради церков у Женеві 15-18 червня ВРЦ засудила розпочату росією війну проти України, закликала до її припинення, а також до негайного припинення вогню і проведення переговорів для забезпечення стійкого миру.

Нагору