Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 серпня: іменинники, свята та дати

У середу, 10 серпня, маємо 222-й день року, 168-й день війни Росії проти України. Які сьогодні іменини: Прохор, Остап, Никанор, Ірина, Анастасія.

Які сьогодні свята відзначає Україні і світ, дізнавався Інформатор.

10 серпня – Міжнародний день біодизеля. Дата свята була підібрана не випадково. Саме цього дня 1893 року почав працювати двигун, який заправили арахісовим маслом. Головна мета події – привернути увагу людей до розв’язання проблеми забруднення навколишнього середовища шляхом використання екологічного палива.

Також 10 серпня – Міжнародний день влогінга. Влог – самостійний вид інтернет-мистецтва, який характеризується відсутністю шаблонів і підготовки. Зазвичай автори влогів показують, як вони проводять свої дні, що роблять і куди ходять.

До теми: 10 серпня: що запланували у Коломиї

А ще 10 серпня – Всесвітній день каліграфії. Каліграфія – мистецтво письма. Сьогодні її використовують в різних дизайнерських концепціях для просування та реклами. Однак виник термін дуже давно. Ще понад 5 тисячоліть тому в Месопотамії.

 

10 серпня – Всесвітній день лева. Головна мета свята – поширити інформацію про ті проблеми, з якими стикаються представники цього виду та запропонувати шляхи їхнього вирішення.

Яке сьогодні свято в церковному календарі

10 серпня в церковному календарі – день пам’яті апостолів Прохора, Ніканора, Тимона й Пармена. Вони були апостолами від 70 та першими дияконами православної церкви. Про них можна знайти згадки в Святому Письмі. Всі вони померли в різних місцях та в різний час, однак Православна церква звершує пам’ять про них соборно. Тобто в один день.

Пам’ятні дати 10 серпня

1793 рік — Лувр відкривається для публіки;
1821 рік — Міссурі стає 24-м штатом США;
1846 рік — на гроші, заповідані англійським хіміком і мінералогом Джеймсом Смітсоном, відкривають першу науково-дослідну установу США — Смітсонівський інститут;
1876 рік — в Онтаріо (Канада) роблять перший у світі міжміський телефонний дзвінок;
1913 рік — Друга Балканська війна закінчується підписанням Бухарестського мирного договору між Болгарією, Румунією, Сербією, Чорногорією і Грецією;
1919 рік — Запорозька група Армії УНР визволяє від більшовиків Вінницю;
1945 рік — Японія оголошує про свою капітуляцію;
1966 рік — у США зупиняють випуск банкноти 2 долари;
1995 рік — українка Інесса Кравець встановлює в Гетеборзі світовий рекорд у потрійному стрибку (15 м 50 см);
2012 рік — набуває чинності Закон про мови Колесніченка-Ківалова, що значною частиною українського суспільства розцінюється як антиукраїнський;
2016 рік — ФСБ Росії заявляє про затримання “групи громадян України”, які нібито готували теракти в окупованому Криму, об’єктами яких були критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова, а також про загибель одного співробітника ФСБ під час перестрілки.

10 серпня: яке сьогодні народне свято

В народі 10 серпня називали Прохори-Пармени, Прохорів день. Вважали, що торгівля цього дня нещаслива, а тому нічого не продавали і не купували. Також 10 серпня було прийнято не грати весілля, тому що шлюб буде нещасливим.

 

Нагору