Інформатор Коломия

ГРОШІ

Прикарпатців запитують, чи вони за повернення до єдиної платіжки за газ

Українців дуже дратує оплачувати за газ окремими платежами: за доставку і за спожиті кубометри. Відтак ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут” пропонує ввести єдиний тариф на доставку газу та єдину платіжку.

Повідомляє Інформатор за даними ТОВ “Івано-Франківськгаз Збут”.

З 1 січня 2020 року українські споживачі змушені сплачувати за газ та його розподіл двома різними платежами. Це викликає роздратування у багатьох, адже споживачі часто плутаються, кому за що платити, або ж взагалі відмовляються від сплати за доставку блакитного палива, бо не розуміють чому вони мають сплачувати двічі.

Повернення єдиної платіжки — це просте, але дуже ефективне рішення. Крім того, що це спростить процес розрахунку за газ для споживачів, проєкт також передбачає зміну принципів формування тарифу на доставку газу.

До теми: Без довжелезних черг: як коломиянам потрапити в клієнтський простір 104.ua

Зараз в Україні існує соціальна несправедливість — вартість послуги розподілу у різних областях значно відрізняється — від 0,38 грн за кубометр газу у Києві до 2,39 грн у Чернівцях та Закарпатті.

До слова, на Прикарпатті тариф складає 2.232 грн за кубометр.
Чому так? Нині вартість експлуатації газотранспортних мереж залежить від кількості приєднаних споживачів до одного комерційного газового вузла.

Чим більше споживачів приєднано, тим нижчий тариф, адже вартість експлуатації пропорційно ділиться на їх кількість. Таким чином, у Києві, де щільність населення найбільша — сплачують найменше, а на Закарпатті, де кількість населення є меншою, але більш розпорошена територією регіону — тариф найвищий.

В компанії пропонують зробити тариф однаковим для всіх, незалежно від того в якому регіоні проживає споживач.

Реалізація проєкту “Єдиний тариф, єдина платіжка” передбачає 4 кроки, які можна здійснити за 6 місяців:

  1. Розробка нової методики визначення обґрунтованих витрат ОГТС/ОГРМ при замовленні потужностей на різні часові періоди (добова, місячна, річна);
  2. Узгодження методики нарахування тарифів на послуги ГРМ та ГТС до однакового часового проміжку — доба;
  3. Приведення тарифу на послуги з доставки газу до єдиного, незалежно від географії споживання;
  4. Перехід на єдиний рахунок, який включатиме і ціну спожитого газу, і послугу з його транспортування та розподіл.

Нагору