Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

13 серпня: свята, іменини та пам’ятні дати

13 серпня – субота, 225 день року та 171 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися географ та мореплавець Юрій Лисянський, письменник Степан Процюк, співачка Катерина Бужинська, а також тенісистка Олена Боднаренко.

Більше деталей про сьогоднішній день читайте на Інформаторі.

13 серпня з іменинами вітаємо Арсенія, Антонія, Володимира, Василя, Георгія, Веніаміна, Максима, Івана, Миколу, Стефана, Сергія, Анну.

Сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день шульги. Шульга – це людина, яка використовує ліву руку замість правої руки. Саме вони стали ініціаторами свята, щоб привернути увагу до себе. Також цей день потрібен, щоб спонукати виробників товарів виготовляти варіанти продукції, які будуть комфортними для використання шульгами.

13 серпня – Всесвітній день фізкультурника. Щорічно його відзначають у другу суботу серпня.

У церковному календарі сьогодні відзначають день пам’яті Євдокима Каппадокіянина. Він народився у IX столітті у Малій Азії. Дав обітницю не спілкуватися ні з якими жінками, окрім своєї матері. За те, що Євдоким був дуже чесним, імператор дав йому дозвіл керувати однією з фем.

В народі 13 серпня називають Євдокимів день або Євдокимів запуст. Остання назва пов’язана з тим, що наступного дня починається Успенський піст. Тобто це останній день, коли дозволено вживати м’ясо. 13 серпня вважають вдалою датою для городніх та польових робіт.

Який це день в історії?

  • 1099 рік – Пасхалія II обрали Папою Римським;
  • 1624 рік – король Франції Людовік XIII призначив кардинала Рішельє своїм першим міністром;
  • 1876 рік – відкриття в Байройті театру для виконання творів Ріхарда Вагнера;
  • 1912 рік – французький лікар Г. Одін оголосив про відкриття вірусу раку;
  • 2004 рк – створення першого подкасту;
  • 2014 рік – оволодіння українськими силами АТО н. п. Хрящевате і завершення оперативного оточення окупованого Луганська для його подальшого звільнення.

Читайте також: Найголовніші події Коломиї 13 серпня

Христина Бойчук

Нагору