Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Маковея: історія свята, звичаї та традиції

Завтра, 14 серпня, в Україні святкується Маковея – Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Воно пов’язане з вшануванням пам’яті сімох братів-мучеників Маккавеїв і їхньої матері Соломонії.

Історію свята та його традиції розповідає Інформатор.

Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Евсевон, Адим та Маркел та їхня мати Соломонія були глибоко віруючими християнами, які не корилися язичницькій владі. За це їх закатували. Проте мученицька смерть братів надихнула священників повстати проти жорстокого правителя Антіоха Єпіфана. Поступово вони знищили язичницьку владу, а пам’ять матері та її синів вшановують і донині.

Інша назва

Маковея також називають Медовим Спасом, Спасом на воді та “Маковій”.

Традиції на Маковея

В цей день дівчата і жінки несли до церкви букети квітів. Зазвичай їх складали з календули, чорнобривців, цинію, дикого соняшнику та маку, який в українській культурі має особливе значення – захист від нечистої сили.

У різних куточках України додавали у букети щось своє: на Житомирщині – моркву, горох, квасолю; на Черкащині – квіти з колосків; на Поділлі – снопи із трав і овочів.

Після Богослужіння “маковійчиками” оздоблювали образи, а також використовували як обереги. Травами господині підкурювали корів, аби ті були здоровими. Весною освячений мак засівали на городі, а на Благовіщення незаміжні дівчата вплітали квіти у волосся.

Маковейська їжа

У це свято і їжа особлива: “Шуліки”: господині пекли коржі, ламали їх на дрібні шматочки. Викладали у макітру та заливали медовою ситою і розтертим маком.

Також пекли звичайні коржики з маком ромбоподібної форми або ж пиріжки з маком.

Джерело

Читайте також: Богослужіння на Маковея у Коломиї

Христина Бойчук

Нагору