Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Пам’ятні дати 16 серпня

16 серпня – вівторок, 228 день року та 174 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися маляр, графік Юрій Старостенко, диригент, композитор Анатолій Авдієвський та прозаїк, поет Юрій Іздрик.

Чим прикметне 16 серпня розповідає Інформатор.

Сьогодні святкують іменини Іван, Антон, Микола, Кузьма та Соломія. Не забудьте їх привітати!

16 серпня – День “Справжнє кохання назавжди”. Це дуже романтичне свято, яке не має офіційного статусу, але заполонило серця всіх закоханих пар.

Сьогоднішній ще й комічне свято. Яке? Міжнародний день “Помахайте в камеру спостереження”. Коли це свято створили та за яких обставин – не відомо.

16 серпня – День чоловічої краси. Інша назва цього свята – День догляду за собою для чоловіків. Вперше день відзначили у 2007 році в США. Ініціатор – компанія American Crew, яка виготовляє та продає засоби догляду для чоловіків.

Сьогодні Всесвітній день повітряних зміїв – найстаріших з відомих літальних апаратів. Протягом тисячоліть їх використовували люди, щоб доставляти повідомлення, задобрювати богів, прогнозувати погоду і багато іншого.

У церковному календарі 16 серпня – день пам’яті преподобних Ісаака, Далмата і Фавста. Далмат і Фавст – батько і син, котрі відкинули все світське, що у них було та пішли до святого Ісаака, аби пізнати Бога. Згодом, коли Ісаак відчув, що помирає, своїм наступником він призначив саме Далмата.

У народі сьогоднішній день називали Антон-вихревій, Ісаакій-малинник. 16 серпня часто дули сильні вітри. Цікаво, що до середини серпня дозрівали пізні сорти малини і саме цього дня починали збирати ягоду та робити з неї консервацію.

Який це день в історії?

  • 1649 рік – 50-тисячна армія Богдана Хмельницького перемогла 60-тисячну армію Речі Посполитої короля Яна-Казимира під Зборовом;
  • 1820 рік – у Ніжині коштом князя Олександра Безбородька відкрили Гімназію вищих наук (нині це Ніжинський педагогічний інститут);
  • 1914 рік – головна українська рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України;
  • 1919 рік – 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР і 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнили від більшовиків Шепетівку;
  • 1925 рік – відбулася прем’єра фільму Чарлі Чапліна “Золота лихоманка”.

До теми: Куди піти у Коломиї 16 серпня

Христина Бойчук

Нагору