Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

18 серпня | який сьогодні день

18 серпня – четвер, 230 день року та 176 день повномасштабної війни рф проти України. Сьогодні народились громадський діяч Олександр Кониський, художник Василь Бородай та режисер театру і кіно Сергій Маслобойщиков.

Більше деталей про сьогоднішній день розповідає Інформатор.

18 серпня з іменинами вітаємо Ярославу.

Сьогодні особливе свято – День “Ніколи не здавайся”. Воно неофіційне, але мету має благородну: показати людині, що вона може завжди і в усьому досягнути успіху. Головне не здаватися.

18 серпня – День протизаплідних засобів. Його ідея – пригадати суспільству про важливість протизаплідних засобів у боротьбі з ранньою вагітністю, а також захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Сьогодні святкують День відкриття гелію. Це відбулося в середині XIX століття.

У церковному календарі 18 серпня – день пам’яті праведної Нонни, матері святого Георгія Богослова. Вона була ревною християнкою, але вийшла заміж за язичника Григорія Аріанзського. Тоді вона почала молитись, щоб Бог допоміг чоловікові навернутися. З часом Григорій прийняв християнську віру, а пізніше у них народився син, який також славив Бога.

В народі сьогоднішній день називали Євстигней-житник. Літні жнива підходили до завершення, а тому цього дня особливо славили ячмінь, який серед наших предків вважався зерном життя.

Який сьогодні день в історії?

  • 1649 рік – Богдан Хмельницький підписав з польським королем Яном ІІ Казимиром Зборівський мирний договір, за яким Україна на території 3 воєводств (Київського, Брацлавського та Чернігівського) отримала автономію, а козацький реєстр встановили в розмірі 40 тисяч осіб;
  • 1786 рік – заснували Рейк’явік;
  • 1868 рік – досліджуючи сонячний спектр, французький астроном П’єр Жансен виявив новий елемент, який назвав гелієм;
  • 1920 рік – ратифікували 19-у поправку до конституції США, яка надала право голосувати жінкам;
  • 1962 рік – Рінго Старр вперше виступив як ударник гурту “Бітлз”;
  • 1992 рік – заснували Почесну відзнаку Президента України, першу нагороду незалежної України;
  • 2006 рік – у Києві почався IV Всесвітній форум українців.

До теми:

Христина Бойчук

Нагору