Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

20 серпня – який сьогодні день?

20 серпня – 232 день року та 178 день війни росії проти України. Сьогодні народилися історик Олександр Андріяшев, фізіолог та біофізик Платон Костюк, письменник-шістдесятник Валерій Шевчук і Народний артист України Януш Юхницький.

Чим прикметна ця субота – читайте на Інформаторі.

Маємо нині таких іменинників: Пимена, Митрофана, Олексія, Олександра, Афанасія, Антонія, Дмитра, Василя, Петра, Михайла Феодосія.

20 серпня – Всесвітній день безпритульних тварин. Щоріч його святкують в третю суботу серпня. Метою свята є привернути увагу людей до тваринок, які залишились без домівки та закликати допомагати їм або ще краще – забирати їх до себе.

Сьогодні – Всесвітній день ліні. Аж нині можна не мучити себе картаннями від “нічогонероблення”, а просто насолоджуватися прекрасним відпочинком. Його заснували у Колумбії ще у 1984 році.

20 серпня – Всесвітній день москітів. Його створили в пам’ять британського лікаря Рональда Росса, який встановив у 1897 році, що переносниками малярії є комари.

Нині ще й Міжнародний день медичного транспорту. Воно бере початок з часів Першої світової війни. Тоді спеціальні польові автівки доставляли солдат у госпіталі. Зараз цей транспорт набагато більше поширений і виконує набагато більше завдань.

У церковному календарі 20 серпня – день пам’яті преподобного Пимена Печерського. Він з дитинства хворів, але його віра у Бога давала сили боротися з недугою.

В народі сьогоднішній день називали Марини-Пімени або День Марини. В цей період закінчували збирання малини. Це означало, що на вечерю будуть млинці та пироги з цією ягодою. Також робили заготовки на зиму. Листя малини даремно не витрачали, а навпаки – висушували, щоб потім готувати з нього смачний та корисний чай.

Який сьогодні день в історії?

  • 669 рік – створили 3 кабінет, більш відомий в історії як “3К”, він був заснований 6 масонами. (імен всіх невідомо й досі);
  • 1896 рік – у Києві освятили кафедральний собор святого Володимира;
  • 1920 рік – у районі Замостя 6-та стрілецька дивізія Дієвої армії УНР успішно провела бої з частинами Червоної армії;
  • 1925 рік – заснували Канівський музей-заповідник “Могила Т. Г. Шевченка” (нині – Шевченківський національний заповідник у м. Каневі);
  • 1964 рік – створили Міжнародну організацію із супутників зв’язку ІНТЕЛСАТ.

До теми:

Христина Бойчук

Нагору