Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Експозиція вишитих ікон “Молимось за Україну”

Відкриття виставки “Молимось за Україну” відбулось у Музеї писанкового розпису в День міста. На ній були представлені вишиті ікони відомих митців Миколи Симчича та Валерія Малиновського.

Розповідає Інформатор з посиланням на допис Музею.

Зазначають, що поштовхом для виставки стала вишита ікона «Покаймось», яку Микола Симчич вишивав упродовж 105 днів. Тепер до цієї ікони моляться воїни.

Микола Симчич –  архітектор, який мав успішний бізнес, був одним з перших на Івано-Франківщині засновників виробництва з пошиття одягу. Але після аварії, яка з ним сталася, почав вишивати.

У творчому доробку митця і вишиті сорочки, в жодній з яких орнаменти не повторюються, та вирізняються дизайнерським кроєм. Їх носить чимало відомих українців.

Валерій Малиновський –  професор кафедри дизайну Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва – навчився вишивати ще дитиною. У доволі молодому віці він зумів майстерно вишити ікону, побачену в церкві, що додало впевненості й надалі працювати в цьому напрямку.

За фахом художник-модельєр пан Валерій створює дизайн орнаментальних структур, літургійне вбрання та вишиті ікони. Про майстерність вишивання засвідчують не тільки роботи, а й дипломи “Книги рекордів України” та «Національного Реєстру Рекордів України» за найбільшу кількість вишитих стібків (1024) на одному квадратному сантиметрі без збільшувальних пристроїв. Цей рекорд майстер двічі перевершив вишитими мініатюрами (1476, а пізніше 1550 стібків на кв. см).

На виставці зібралися шанувальники вишивки і не тільки. Всі були вражені майстерністю митців.

До теми: Промисловість і торгівля Коломиї – відкриття виставки

Христина Бойчук

Нагору