Коломия До сайту

Хагі-вагі: за чи проти?

Нині ледь не у кожному магазині є монстро-іграшки. Діти просять батьків купити нового друга, а батьки задумуються, чи слід, адже вони лякають страхітливим виглядом навіть дорослих.

Тому Інформатор дізнавався думку про хагі-вагі у дипломованого психолога Миколи Ілащука. Що він каже – далі у статті.

Що таке “хагі-вагі”?

Це персонаж із гри Poppy Playtime, який зараз став мейнстрімом серед іграшок для дітвори.

Хагі-вагі: за чи проти?

Треба розуміти, що ці іграшки і хороші, і не дуже. Якщо детально, то в першу чергу негатив у тому, що сама іграшка на вигляд досить ляклива. Це може викликати почуття страху у дитини. Зокрема, це стосується дітей, віком до 3 років або дітей з підвищеною чутливістю.

Позитивна сторона в тому, що монстроіграшки показують дітям: у світі є зло. Це ніби історії про “бабайка”. Вони не зроблять дитину жорстокою, а дадуть розуміти, що не все у світі добре. Монстри допомагають подолати монстра всередині себе. Дуже часто саме через ці іграшки, піднімаються питання, про які не надто часто говорять. Наприклад, тема смерті, самотності та втрати близьких.

Іноді іграшка викликає більше страху в батьків ніж у дітей. Малюки бачать у іграшках лише іграшку, а не монстра.

Варто також розмежовувати: якщо дитину приваблює іграшка, це не несе небезпеки. Якщо ж дитина зацікавилась персонажем і його діями, то треба звертати увагу на поведінку чада, бо іноді це може свідчити про схильність до агресії. Тут порада одна: батькам слід приділяти своїм кровинкам більше часу, говорити з ними, відповідати на всі питання. Аби уникнути проявів надлишкової агресії, дитину можна віддати на заняття спортом чи на різні творчі гуртки.

Якщо батьки будуть дарувати дитині свою любов та опіку, то іграшка залишиться іграшкою. Вона не стане чимось більшим.

Чим відволікти дитину від хагі-вагі?

Можна спробувати відволікти дитину іншими іграшками або ж придбати дитині живу тваринку. Це дасть дитині змогу піклуватися про живого друга. Важливо, щоб дитина була готова.

Чи корисно купувати іграшки для дитини у необмеженій кількості?

Тут є кілька випадків:

До теми: Одягнути школяра: скільки батькам доведеться заплатити?

Христина Бойчук