Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

З Днем Державного прапора України | Історія свята та все про що потрібно і цікаво знати

Кожного року 23 серпня, українці мають змогу відзначити та виховати повагу до одного із офіційних символів суверенітету нашої держави.

Інформатор розкаже вам все про історію нашого синьо-жовтого стяга та хоче привітати Вас і закликає вивісити зі свого дому чи роботи цей прекрасний державний символ боротьби українського народу у цілому світі.

Мабуть всі знають символічне значення кольорів. Синій (вгорі) – це небо, а жовтий (внизу) – це золоті жнива пшениці.  Дехто вважає, що це головні стихії природи -вода і вогонь. Якщо розглядати ці барви з релігійної сторони, синій – це усе земне, а жовтий – уособлює творця та духовність.

Другий президент України Леонід Кучма заснував та затвердив на державному рівні День прапора України ще у 2004 році. Такі поєднання кольорів згадувалися у 1256 році, як герб Львова, з 14 століття офіційно герб Руського королівства, також на князів, шляхтичів, запорожців та козаків.

На початку 20 століття синій і жовтий колір остаточно сформувався як єдинонаціональний.

 У 1918 році Центральна рада ухвалила закон про те, що це стяг Української Народної Республіки.

Також є багато було дискусій проте, чи потрібно перевертати стяг. То який він має бути?

У Конституції України пише, що прапор у нас синього і жовтого кольору. Ті прибічники, які бажають його перевернути аргументують це тим, що порядок смуг на прапорі довший час був невизначеним і використовували два варіанти. Але вже з 1848 року, став переважати такий варіант до якого ми звикли.

Прибічники жовтого зверху, а синього внизу говорять, що всі нещастя України полягають саме у цьому, що розташування кольорів так би мовити “непофеншую”.

Державний прапор є втіленням національної єдності, боротьби нашого народу за волю, честь і незалежність. Приєднуєтеся до всеукраїнського так би мовити “флешмобу”, вивішуйте прапори, якщо ви довго не могли на це наважитися, бо коли як не сьогодні це варто зробити.

Ровенчук Вікторія

Нагору