Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

24 серпня – цей день в історії

24 серпня – середа, 236 день року та 182 день повномасштабної війни рф проти України. Сьогодні народилися політик та громадський діяч Левко Лук’яненко, оперний співак Богдан Базиликут та журнліст і викладач Віктор Коваленко.

Більше деталей про 24 серпня розповість Інформатор.

Маємо таких іменинників: Василя, Олександра, Федора, Максима, Сузанну.

Сьогодні весь світ святкує День Незалежності України. Ми пишаємось тим, що живемо на цій землі. Обожнюємо її. І захистимо кожен куточок нашої рідної України.

До теми: Країна міці святкує 31 День Незалежності

24 серпня – Міжнародний день проти нетерпимості, дискримінації та насильства, заснованого на музичній перевазі, способі життя і дрес-коді. Її засновниця – Сильвія Ланкастер. Зробила це вона через те, що її дочку з хлопцем побили насмерть, бо вони належали до субкультури “готів”.

Сьогодні – День Везувію. Саме цього дня 79 року нашої ери сталося одне з найбільших вивержень цього вулкану. Тоді під шаром пемзи та попелу загинуло понад 3000 осіб. Повністю знищені міста Помпеї, Стабії та Геркуланум.

24 серпня – Міжнародний день дивної музики. Започаткував свято 1998 року композитор та музикант з Нью-Йорку Патрік Грант. Обрав цю дату через те, що це день народження батька його коханої, який був для нього наставником.

Сьогодні – День народження картопляних чипсів. Саме цього дня 1853 року була приготовлена перша порція популярної сьогодні страви.

У церковному календарі 24 серпня в церковному календарі – день пам’яті мученика Євпла. Він був дияконом. Коли почались переслідування християн 304 року, то Євпла ув’язнили. На суді він визнав, що вірить в Господа. Вояки мучили його різними способами, вимагаючи, щоб він відступив від своєї віри. Однак він не зрікся Бога, за що його вбили мечем.

В народі 24 серпня називали Євпла. В цей період зазвичай починали стригти овець, а з вовни робити одяг та взуття. Православні молилися 24 серпня, щоб отримати допомогу у справах та зцілитися.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто гуляти після заходу сонця, особливо, якщо ви йдете надвір на самоті.
  • Заборонено вживати алкогольні напої.
  • Не думайте про свої страхи і не лінуйтеся.

Який це день в історії:

  • 1853 рік – випустили перші картопляні чипси;
  • 1949 рік – набрав чинності договір про створення НАТО;
  • 1991 рік – Верховна Рада Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України (День Незалежності України);
  • 2021 рік – Україна святкувала 30-ту річницю відновлення незалежності.

Христина Бойчук

Нагору