Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Іменинники, свята і дати 26 серпня

26 серпня 2022 року – п’ятниця. 184-й день війни Росії проти України. 238-й день року. Сьогодні іменини святкують Костянтин, Яків, Микола, Василь, Олексій, Тихон, Іван, Максим, Ірина, Євдокія, Ксенія. 

Інформатор традиційно щоранку розповідає про світські й релігійні свята цього дня.

26 серпня – Всесвітній день нарциса (World Daffodil Day). Він завжди припадає на четверту п’ятницю останнього літнього місяця. Однак присвячена подія не квітам, а боротьбі з раком. Адже саме нарциси вже багато років використовуються як символи цієї страшної хвороби. Нарциси розквітають навесні і разом з ними з’являються нові надії. Тому 1950 року ракові спільноти почали використовувати квітку як символ надії на видужування. Цього дня проводиться збирання коштів для світових онкологічних організацій, щоб допомогти хворим на рак.

Також 26 серпня – Всесвітній день собаки. Ініціатором створення свята стала американка Коллін Пейдж. Вона є провідною спеціалісткою з поведінки тварин та авторкою книг, експерткою сайту DogTime.com і журналу Ok!. Засновано це свято було 2004 року. Дату жінка обрала не випадково, адже саме цього дня в її сім’ї з’явився новий член – собака Шелті. Домашнього улюбленця Коллін взяла з притулку. Тоді їй було всього 10 років. Однак саме Шелті допомогла дівчинці зрозуміти, яке її покликання в житті.

26 серпня в церковному календарі – перенесення мощей преподобного Максима Ісповідника. Преподобний народився близько 580 року в Константинополі. Замолоду отримав різнобічну освіту, однак завжди мав сильну віру в Бога. Разом з двома його учнями Максим піддався жорстоким катуванням. Помер преподобний 13 серпня (за новим стилем 26 серпня) 662 року. І саме в цей день його мощі перенесли до Константинополя.

У цей день народилися:

1910 рік — католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік Блаженна мати Тереза;
1980 рік — американський кіноактор Маколей Калкін.
Що не можна робити в цей день
Не варто лаятися та сваритися.
Краще не ходити вдосвіта по росі – так можна застудитися.

Народні прикмети і традиції на 26 серпня

якщо тепла погода – зима буде морозною, а якщо холодно – то зима буде теплою;
зростаючий місяць означає, що скоро прийдуть дощі;
дме сильний вітер – вересень буде дощовим;
на березі вже жовте листя – чекайте на ранню осінь.

В народі 26 серпня називали Максим Сповідник або Тихон Страсний. Часто цього дня віряни молилися Страсній іконі Божої Матері, щоб отримати захист від хвороб. А ще селяни починали прибирання в льохах, щоб підготувати їх до осені.

Нагору