Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цей день в календарі: яке свято 28 серпня?

28 серпня християни відзначають одне з найголовніших церковних свят – Успіння Пресвятої Богородиці. Тому сьогодні свої іменини святкують жінки із прекрасним іменем Марія. Окрім того, в цей день маємо ще чимало оригінальних та кумедних свят.

Детальніше про 28 серпня розповість Інформатор.

В світі відзначають

Всесвітній день топлес. Заснований у відповідь на арешт Фенікса Філі (Джіл Коккаро), топлес-активістки, яка була заарештована за публічну появу топлес у Нью-Йорку у 2005 році. Go Topless Day призначено на неділю, найближчу до 26 серпня, Дню жіночої рівності. Захід закликає жінок ходити топлесом на публіці, а чоловіків прикривати груди бюстгальтерами чи бікіні.

День краватки-метелика (National Bow Tie Day). Кажуть, що краватка-метелик з’явилася у 17 столітті під час прусської війни, коли хорватські найманці використовували шарф, щоб скріпити сорочку на шиї. Потім цей стиль був прийнятий французьким вищим класом, які і дали назву цим краваткам. Досі невідомо, хто заснував таке свято. Але цього дня можна одягнути краватку-метелик на роботу чи на прогулянку, щоб прикрасити цікавим аксесуаром свій одяг.

Міжнародний день публічного читання коміксів. Це щорічне свято усіх героїв коміксів. У 2010 році його вигадали Брайан Гітер та Сара Мореан, які працювали на сайті альтернативних коміксів Daily Cross Hatch.

День PepsiCo. Безалкогольний напій Pepsi був розроблений Калебом Бредхемом, фармацевтом та бізнесменом з округу Даплін, Північна Кароліна. Він вигадав назву «Пепсі-кола» у 1898 році, коли продавав напій у своїй аптеці в Нью-Берні, Північна Кароліна. Назва «Пепсі-кола» походить від пепсину, травного ферменту, горіхів кола, ванілі та цукру.

День гонок мишки навколо іконки. Популярний в середовищі офісних працівників, які працюють за комп’ютером.

День крихт на клавіатурі. Цей день (Crackers Over The Keyboard Day) був створений Томасом і Рут Рой. Він присвячений вільнодумству, яке існує всередині кожного, що можна продемонструвати, з’ївши крекери і печиво прямо над клавіатурою.

В Україні цього дня

День шахтаря. Професійне свято припадає на останню неділю серпня. В незалежній Україні воно було затверджене 1993 року за наказом президента Леоніда Кравчука. Праця шахтарів дуже шкідлива для здоров’я, а ще складна та небезпечна.

Релігійне свято 28 серпня

Успіння Пресвятої Богородиці. У народі його також називають Першою Пречистою. Сьогодні православна церква вшановує земне життя Богоматері та її світлий перехід на небеса. 28 серпня також завершується Успенський піст.

Прикмети

Веселка на небі означає, що зима буде затяжною, але теплою;
Якщо багато павутини – зима буде сонячною та холодною;
Увечері туман – чекайте на дощ;
Гарна погода до дощового та холодного жовтня.

Ольга Пукавчук

Нагору