Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

1 вересня: свята, іменинники, дати

1 вересня 2022 року – четвер. 190-й день війни Росії проти України. До Нового року залишився 121 день. Іменини сьогодні відзначають  Микола, Андрій, Тимофій, Фекла. Саме цього дня в Україні запроваджено гривню.

Про інші свята й дати цього дня розповість Інформатор.

1 вересня – День знань. Єдиної дати для початку нового навчального року в світі не існує, адже кожна країна встановила для цього різний час. В Україні це – перший осінній день. Оскільки в українському суспільстві прийнято до освіти ставитися дуже шанобливо, було запроваджене свято – День знань. Сьогодні воно пов’язане з осінню, але навіть в Україні так було не завжди. У наших нащадків слов’ян дитину виховували так, щоб вона могла фізично працювати, протистояти природним стихіям. Спочатку вчителькою була мама. А після 7 років кожного малюка залучали до певної роботи, щоб розвивати у нього навички.

До теми: 1 вересня: куди піти коломиянам після школи

Також 1 вересня – Всесвітній день написання листів. Він був створений Річардом Сімпкіном 2014 року. Історія листування дуже довга і налічує тисячоліття. Перші листи писали та відправляли військовослужбовці Сирії, Єгипту, Персії. Передавання листів відбувалося за допомогою кінних та пішим гінцям, яких сьогодні ми називаємо кур’єрами.

А ще 1 вересня – Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера. Згідно з рішенням ВООЗ цілий місяць вересень присвячений цій тяжкій хворобі, на яку нині в світі хворіє понад 50 мільйонів чоловіків та жінок. Більш відомою її назвою є деменція. Вона є хронічним і постійно прогресуючим синдромом, який викликається дисфункцією головного мозку. Супроводжується Альцгеймер порушеннями пам’яті, мови, орієнтації, поведінки, мислення.

1 вересня – День японських дельфінів (Japan Dolphins Day). Щороку рибалки у відокремленій бухті Тайдзі заганяють та вбивають понад 2000 дельфінів на м’ясо. Ця бійня – наймасовіше вбивство дельфінів в усьому світі. Влада Японії не бачить в цьому нічого поганого, виправдовуючи звірства культурою свого народу. Однак 2009 року завдяки документальному фільму “Бухта” на Тайдзі звернув увагу весь світ. Щороку представники природоохоронних організацій збираються перед японськими посольствами, щоб висловити стурбованість жахливими подіями.

1 вересня в церковному календарі – день пам’яті мученика Андрія Стратилата та інших. Андрій Стратилат був ранньохристиянським святим, мучеником та римським воїном. Служив у війську Сирії за часів правління імператора Максиміліана. Він не був хрещений, але потайки вірив у Христа. Під час бою Андрій разом зі своєю дружиною переміг ворога, помолившись Ісусу. Вояки побачили, що Господь допоміг їм виграти війну, і всі разом навернулися до Христової віри. Коли Андрій повернувся додому, його ув’язнили та довго катували. Однак імператор боявся заворушення у війську, тому відпустив його.

Календар важливих подій в Україні та світі за 1 вересня:

1804 рік — німецький астроном Карл Людвіг Гардінг відкриває третій астероїд Юнону;
1819 рік — вперше ставлять на сцені Полтавського театру п’єсу Івана Котляревського “Наталка Полтавка”;
1859 рік — Керрінгтон і Годжсон незалежно відкривають спалахи на Сонці;
1866 рік — відкриття залізничної магістралі на ділянці Одеса — Балта довжиною 257 верст;
1898 рік — відкривається Київський політехнічний інститут;
1919 рік — у ніч проти 1 вересня внаслідок тактичних прорахунків командування (генерал Кравс) столицю України здали денікінцям під орудою генерала Бредова;
1939 рік — нападом Німеччини на Польщу розпочинається Друга світова війна в Європі;
1964 рік — у Києві відкривають перший в Україні широкоформатний кінотеатр “Україна”;
1996 рік — в Україні запроваджують національну валюту — гривню;
2001 рік — покарання стратою в українському судочинстві замінюють довічним ув’язненням;
2006 рік — у Криму починає працювати перший у світі справжній кримськотатарський телеканал ATR;
2008 рік — прем’єрний показ українського телевізійного мультсеріалу Легенди України.

Нагору