Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

100-річний будинок з історією став прихистком для ВПО

Карітас у Коломиї забезпечує житлом постраждалих від війни людей у своїх 5 шелтерах. У вересні благодійний фонд планує відкривати ще одне тимчасове помешкання в смт Кути.

Інформатор дізнавався більше про оселю, яку забезпечить “Карітас Коломия“.

За підтримки Гуманітарного фонду для України (UHF) та проєкту “Надзвичайне реагування на війну в Україні”, Карітас у Коломиї можлива реалізація проєкту «Гідна допомога внутрішньо переміщеним особам у західній частині України» .

Загальна  вартість будівельних робіт у новому шелтері становить близько 8 млн. грн. Місце для шелтеру обрали не випадково, Карітас Коломия вже давно співпрацює із Кутською ОТГ, а саме в рамках напрямків “Домашня опіка” та проєкту “Розвиток соціального служіння в громаді”.

“Мальовниче селище Кути, яке розташоване серед гір, на наш погляд, дійсно може  посприяти відновленню постраждалих від бойових дій. Тут вони матимуть можливість перезавантажитися, відпочити  і побути в спокої”, – розповідає Олег Глиняйлюк, локальний менеджер проєкту  “Гідна невідкладна допомога ВПО у західній частині України”.

Дмитро Павлюк, голова селищний голова Кутів розповідає, що вони смт Кути підписало з Карітасом договір про довгострокову оренду приміщення під шелтер на відкритих торгах, які відбулися згідно чинного законодавства.

Ця будівля, яка слугуватиме новим шелтером справді унікальна, адже збудована ще в 1907 році. Це колишня домівка австрійця, який мав три великих підприємства, а також був меценатом і багато жертвував на місто. Проте, через свій солідний вік, з ремонтом приміщення були певні труднощі.

“Найважче було безпосередньо зберегти історичну цінність цього будинку. Так, наприклад,  потрібно було поєднати сучасні вікна зі старими дерев’яними конструкціями. Або ж загальний простір пов’язаних кімнат розділити на окремі та провести тули комунікації: воду, каналізацію і тому подібне. А потім все це  поєднати з сучасним опаленням”, – зазначає пан Володимир, керівник  ремонтних робіт.

До реконструкції будинку також долучився архітектор Олександр Малкович, разом з керівником проєкту, вони зробили планування,  яке забезпечує збереження історичної цінності приміщення і максимальне використання його площі для потреб приблизно 80 переселенців.

Як зазначає фонд, то у кімнатах будуть жити не більше 6 осіб в кризових ситуаціях. Новий шелтер буде інклюзивним для різних груп населення. Будуть пандуси та ліфти для людей з інвалідністю, не буде порогів, бажаний результат вони досягнули.

“Зараз головне, щоб донори виділили додаткове фінансування для повноцінної реалізації проєкту. Зокрема, нам не вистачає на ліфт на горище та підйомник вниз, а також утеплення приміщень. Також, ми зробили генплан території, на якому передбачили дитячий майданчик, спортивний майданчик і рекреаційну зону, парковку само собою, під’їзди” – розповідає локальний менеджер проєкту  “Гідна невідкладна допомога ВПО у західній частині України”, Олег Глиняйлюк.

При новому помешканні для ВПО буде працювати простір для дітей, а саме заняття з педагогами та психологами. Дорослі також зможуть отримати допомогу від спеціалістів.

До теми:  Карітас Коломия: готові допомогти усім

Вікторія Ровенчук

 

Нагору