Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історичні двері на коломийській стометрівці замінили на пластикові

Коломия історична і цікава в деталях: старі балкони і фасади, давні огорожі й навіть підніжки для оббивання болота з черевиків. Та не всім наше місто до душі у цій архітектурній красі. Так, на дня власник помешкання на проспекті Чорновола, 9 замінив історичні сецесійні двері на сучасні пластикові, які нічим від мільйонів інших не відрізняються. 

Інформатор зберіг для історії фото входу у цей будинок.

Фото – @kolo.bramy

Стометрівка – це наше привітання гостям. Архітектурну спадщину проспекту Чорновола захищає ціла система законів та структурних підрозділів міської ради та держави. Але не вберегли.

На Чорновола, 9 зникла родзинка – старовинні двері замінили на безликий шмат пластику і скла.

Також знищено внутрішні двері та встановлено незрозумілу пластикову будку під сходовою кліткою.

До теми: Столітні двері Коломиї: фоторепортаж

Фото – @kolo.bramy

“Будівля по вулиці В’ячеслава Чорновола, 9 має статус нововиявленої пам’ятки архітектури і пропонована до внесення в список пам’яток архітектури нашого міста. Будівля знаходиться в історичному ареалі та в комплексній охоронній зоні пам’яток. На дверях було видно ковані цифри 1909 – рік побудови будинку. Колись в ньому розташовувалась кушнірська майстерня, а також крамниця готового хутра. Тобто виходить, що колись майстерня могла собі дозволити мати такі двері, а зараз там спромоглися лише на найдешевший пластик? Найсмішніше в цій ситуації те, що ціна такого пластикового одоробла співставна з ціною реставрації історичних дверей до ідеального стану. І зразу відпадають питання про “пошарпане”, “дує” і т.д. Але шукати логіку в таких діях важко”, – каже в.о. начальника відділу архітектури Андрій Олійник.

Відтак перед власниками будинку на просп. Чорновола, 9 поставили вимогу повернути старі двері на своє місце

“Якщо історичні двері не будуть повернуті на місце, то мною як виконуючим обов’язки головного архітектора Коломиї – виконуючим обов’язки начальника управління містобудування Коломийської міської ради будуть вжиті максимальні санкції, які дозволяє моя посада, та мої повноваження”, – заявиви Андрій Олійник.

В іншому разі до боротьби із “рацоналізаторами” підключать  муніципальну інспекцію, сектор охорони культурної спадщини в управлінні культури та інші інстанції. Власнику ж загрожують приписи й штрафи.

Нагору