Інформатор Коломия

ГРОШІ

За 6 місяців 2022 року прикарпатський бізнес сплатив податків на 63% більше, аніж за 2021

Через війну в Україні зменшились надходження податків від туристичної галузі. Натомість Івано-Франківська область сплатила на 63% більше податків за 6 місяців 2022 року ніж за попередній рік. 

Пише Інформатор з посиланням на Державне агентство розвитку туризму.

Згідно із статистикою, держбюджет недоотримав 25,7% податків порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Як виявилось, загальна кількість платників податків туристичної сфери зменшилась на 17%. Кількість юридичних осіб зменшилася на 24,5%, а фізичних – на 13,5%.

Найбільшу частку сплатили готелі та санаторії – майже 461 млн грн. Проте це все одно на 30% менше ніж у 2021 році.

Завдяки діяльності пансіонатів та гуртожитків, які використовували як тимчасовий прихисток для перселенців, розмір податку збільшився на 39%. А от податок від діяльності турбаз, кемпінгів, дитячих таборів відпочинку зменшилася на 59%. В гривневому еквіваленті співвідношення виглядає так: 73 млн грн до 178 млн грн.

Туристичні агентства сплатили податків на 41% більше ніж минулого року. Аналітики пов’язують це тим, що до сюди увійшли два перші довоєнні місяці року, під час яких люди бронювали відпочинок на новорічні та різдвяні свята.

Поряд з цим діяльність туристичних операторів, які сплатили до держбюджету податки зменшилась на 21% – 83 млн грн.

Найбільший розмір сплачених податків за перше півріччя 2022 року зафіксований у місті Києві, Львівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській областях. Ріст продемонстрували Івано-Франківська (63%), Львівська (51%) та Київська (16%) області.

До теми: Коломия потрапила в Топ-10 області за розміром туристичного збору

Христина Бойчук

Нагору