Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цей день в календарі | 5 вересня

Цього понеділка, 5 вересня, маємо вже 194-й день боротьби нашого народу проти російських загарбників. За цих майже двісті днів українці неабияк згуртувалися і допомагають один одному чим можуть. Сьогодні важливо це згадати, адже 5 вересня відзначаємо Міжнародний день благодійності.

Чим ще прикметна ця дата – розповість Інформатор.

У церковному календарі сьогодні день пам’яті мученика Луппа Солунського. Інші назви свята: «Брусничник», «Луппа», «Лупенські морози».

5 вересня День ангела святкують: Єлизавета, Іван, Микола, Павло, Федір.

День запізнень. Свято тих, у кого не виходить бути пунктуальним. Цього дня люди, які ніколи не можуть прийти вчасно, можуть зробити це на законних підставах.

Міжнародний день благодійності. Той факт, що сучасне співтовариство усвідомило необхідність і цінність благодійності в процесах розвитку і зміцнення нормальних людських взаємин, радує і безперечно є дуже позитивним зрушенням в офіційній міжнародній політиці. Свято було запроваджене ООН, щоб спонукати якомога більше людей до хороших вчинків.

День тропічних лісів Амазонки. Тропічні ліси Амазонки займають приблизно 6,7 мільйонів квадратних кілометрів. За деякими оцінками, у басейні Амазонки зростає 400 мільярдів дерев. Насправді це не легені землі, але їхня важлива частина. Переважна кількість кисню, яким ми дихаємо, насправді надходить від мікроорганізмів із усього світового океану. 10% всієї дикої природи світу живе у басейні Амазонки. Там також живе чимало людей. На Амазонці проживає понад 30 мільйонів людей, у тому числі майже 3 мільйони корінних мешканців. Ці ліси зникають із загрозливою швидкістю.

Цікаві свята в різних країнах світу: 

  • День вивішування прапора дислокованого персоналу Данії
  • День вчителя в Індії (день народження Сарвепаллі Радхакришнана)
  • День праці в США (дата на 2022 рік. Відзначають в перший понеділок вересня)
  • День секретаря в ПАР
  • Національний день піци c сиром в США
  • Початок нового навчального року у В’єтнамі

Прикмети:

Якщо брусниця вже дозріла, то пора збирати овес.
Грім в цей день – до теплої осені і холодної зими.
Морозний ранок – до ранньої осені і короткого бабиного літа.
Якщо день по-літньому теплий, то справжня осіння погода нескоро настане.
Якщо в цей день вирує негода, то вона ще довго триватиме.

Ольга Пукавчук

Нагору