Інформатор Коломия

НОВИНИ

Організатору потужної ботоферми повідомили про підозру

Кіберфахівці ще у 2021 році ліквідували ботоферму на Прикарпатті. І вже зараз слідчі СБУ зібрали достатню доказову базу, аби повідомити організатору про підозру. Ботоферма несла проросійські погляди та сіяла зерна ворожої пропаганди на теренах області.

Про це пише Інформатор з посиланням на Управління СБУ в області.

Як повідомила прес-служба, фігурант залучив до створення фейкових акаунтів майже 11 тис. карток одного з українських мобільних операторів.

Ботоферма використовувалась для проросійської пропаганди. Фігуранти створювали тисячі фейкових акаунтів у соцмережах, месенджерах та відеохостингах. Через них відбувалося масштабне спотворення інформаційного простору, «накрутка» переглядів, вподобань, коментарів. Це впливало на суспільну свідомість в інтересах ворожої пропаганди.

Наразі організатору ботоферми повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. За це правопорушення передбачене покарання, терміном до 6 років позбавлення волі.

“Під час досудового розслідування встановили, що фігурант ініціативно вийшов на росіян через спеціалізований Telegram-канал та домовився про умови співпраці й оплати. Після цього він отримав детальні інструкції щодо запуску роботи ботоферми. Представники рф надали йому доступ до програмного забезпечення, а технічне обладнання для функціонування ботоферми зловмисник придбав сам”, – йдеться у дописі СБУ.

Підозрюваний використовував SIM-банки, які допомагають швидко замінити сім-карти та підмінити міжнародних ідентифікаторів мобільного обладнання (IMEI) для приховування своєї протиправної діяльності та уникнення блокування оператором. У межах досудового розслідування триває збір доказів протиправної діяльності.

До теми: Організаторів державного перевороту судитимуть у Івано-Франківську

Христина Бойчук

Нагору