Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ті, хто врятував нас від черг і хабарів: 6 вересня професійне свято адміністраторів ЦНАПів

О, важко забути баталії у чергах до паспортних послуг, по довідки з ЖЕКу, реєстрації бізнесу та ін. Сварки, безцільно втрачені години, нерви і купа корупції… Все це припинилося в 2017 році, коли в Коломиї нарешті з’явився центр надання адміністративних послуг.

У День адміністратора центру надання адміністративних послуг в Україні Інформатор пригадує, як було і як є нині.

Всі ми пам’ятаємо, як вдосвіта під паспортним столом на бульварі Лесі Українки шикувалася довжелезна черга. Вклейка фото у паспорт чи отримання посвідчення особи затягувалося на цілий день. А ті, кому було спішно, шукали знайомств, запасались коньяками, шоколадками і фінансовими винагородами.

Реєстрацію бізнесу проводили прямо у ратуші. Черга визирала аж у внутрішній дворик. Часто-густо прийом документів переносили на інший день через неможливість опрацювати всі заявки в один день.

Ще одна терниста дорога – отримання довідки про володіння земельної ділянки, нерухомість, склад сім’ї .

“В ЖЕК без шоколадки ні ногою”, – жартували в народі. Але насправді було не до сміху, бо кожен такий похід – то квест із футболом по установах і купа довідок, за котрі треба було заплатити.

Що вже й говорити про подання документів на отримання субсидій чи інших соціальних послуг.

Все змінилося 5 років тому.

Коломия одною із перших зважилась на такий крок.

15 травня 2017 року в Коломиї  відкрили сучасний Центр надання адміністративних послуг за принципом єдиного вікна, щоб будь-які питання такого штибу можна було вирішити в одному місці . А до того з 2013 року у ратуші діяв ЦНАП із обмеженим переліком питань, як стартова версія.

Сьогодні у Коломийському ЦНАПі, що на площі Привокзальній, 2а/1, надають 190 адміністративних та дозвільно-погоджувальних послуг. Це і земельні питання, і реєстрація бізнесу та майнових прав, і реєстрація місця проживання, й отримання довідок та багато інших послуг отримуватимуть жителі міста в одному спеціально обладнаному приміщенні. За кілька років ЦНАП перейняв на себе й функцію паспортних послуг.

Тепер при вході кожен з відвідувачів бере талончик на прийом і вже за кілька хвилин може отримати необхідну консультацію чи подати документи.

Для клієнтів із дітьми є спеціальна ігрова зона. Своєї черги користувачі очікують перед екраном, який сповіщає, коли і де звільнився адміністратор. Зазвичай очікування не займає більше 10 хвилин.

А для людей з вадами опорно-рухового апарату організували приміщення за всіма вимогами безбар’єрного простору на першому поверсі центру.

Хочеться згадати і про те, як працівники ЦНАПу в Коломиї віддано працювали у перші місяці війни. Коли у нас розпочалась реєстрація на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи та на ряд соціальних допомог від держави, адміністратори та реєстратори працювали понаднормово, часто шукали інші способи швидше опрацювати звернення, коли програма висла. Сотні людей за день… І не простих людей, а тих, хто бачив жахи війни, чув обстріли, втратив рідну домівку через російську агресію.

А поряд з цим ніхто не звільнив і від поточних послуг.

Тож дякуємо Коломийському ЦНАПу за віддану працю і дякуємо за тисячі збережених годин наших містян.

 

 

 

 

Нагору