Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Юнацька бібліотека у Коломиї змінює стереотипи та запрошує до себе відвідувачів

Модернізація та крок до європейських бібліотек. Кава та чай за теплою розмовою чи переглядом цікавого фільму. На полицях тільки нові видання, лише те, що цікаво молоді. Це все про бібліотеку для юнаків у Коломиї.

Інформатор побував у Юнацькій бібліотеці, яка на власному приклад змінює ці стереотипи і закликає прийти до них і переконатися у цьому самому.

Перегляньте відео та читайте інтерв’ю із провідним бібліотекаром Ільядіс Сніжаною та бібліотекаром Кречко Вікторією.

Лише нещодавно оновлена бібліотека відкрилася для відвідувачів, проте вже має чим зацікавити гостей.

Зараз там налічується близько 3000 книг у порівнянні з іншими бібліотеками це трохи мало, наголошують працівники, але не втрачають надії, що їх скоро стане більше. Цей книжковий фонд що є, то він передався з попередньої юнацької бібліотеки. Старі видання здали на макулатуру і за виручені кошти докупили ще сучасних книг, а новіші видання залишилися. У нас є інтернет, доступ до WIFI, можна друкувати те, що потрібно, бо маємо принтери. З часом плануємо ще закупити освітлення, м’які кутки, нові меблі, комп’ютери і тд

“Ми були б дуже вдячні, якби місцеві меценати нам допомогли придбати більше книг у знак нашого відкриття. Це для нас дуже цінно. Ми хочемо організовувати спілкування підлітків за чашкою кави чи чаю, щоб вони хотіли проводити тут вільний час. Ми робимо все для того, щоб користувачів було багато і запрошуємо долучатися. Тож хто має бажання, то може подарувати книгу у бібліотеку чи зробити свій будь-який внесок у розвиток нового простору для молоді”, — закликають працівники бібліотеки.

У які дні та години ви працюєте?

З вівторка по п’ятницю (09:00 – 18:15)

Субота та неділя (09:00 – 17:00)

Понеділок – вихідний.

На який вік орієнтована бібліотека?

У нас юнацька бібліотека, ми розраховуємо на користувачів бібліотеки віком від 7-8 класу до 35 років, юнацтво рахується до 28 років.

Що потрібно аби стати читачем?

Ми заводимо формуляр для читачів,  вже з нового року ми будемо працювати з електронною системою “Коха”. Нею користуються тисячі бібліотек у всьому світі. Ми зараз саме над цим працюємо, весь бібліотечний фонд та формуляри ми вносимо у систему, паперового обслуговування більше не буде.

Чи є користувацькі внески?

Ми не можемо їх вимагати, зараз це заборонили. Хто хоче і має можливість та бажання, то може це зробити і ми будемо дуже вдячні.

Які книги зараз найбільше читають?

Багато підлітків люблять аніме та комікси. Ми купили лише декілька таких книг, бо вони дуже дорогі. Одна в районі 300-400 грн, але вони цього варті, бо ні один підліток не зможе пройти повз цієї книги. Ми у свій час думали, що там немає чого читати, але вони дуже це люблять і ми раді надати можливість їм читати те, що подобається. Кожен вік має свою книгу, яку любить. Переважно 7-8 клас це фентезі і пригоди. У нас книги різні на всі смаки. Також є література і для батьків – це романи, детективи, фантастика і тд. Маємо куток краєзнавчої літератури, теж вся вона нова. Ну і звичайно програмова шкільна література.

Знаю, що при вашій бібліотеці діє театр тіней, що можете розказати про цей гурток?

До війни у мене було 3 гуртка, але самі розумієте, діти пороз’їжджалися і зараз з жовтня я набиратиму нові групи. Одна в мене вже є, вона виступала на відкритті і ще 2 групи буду набирати, це буде різна вікова категорія. Є вистави дитячі, які я готую з дітьми наприклад від 6 до 12 років і старші до 20 років. Мені найважливіше, аби була пластика у дітей. Ми любительський театр не професійний. Я бібліотекар по професії, не закінчувала театральний. Я захотіла цього, спробувала і у мене вийшло. То ж зараз дякую Богу.

Заняття будуть проводитися 2 рази в тиждень, і в більшості я корегую це з батьками і дітьми. Коли були канікули, то вони могли прийти у будь-який час, зараз розпочалося навчання тож будемо робити так, щоб усім було добре. Думаю, що десь 16:00-17:00 орієнтовно.

Коли спочатку гурток був у дитячій бібліотеці, то там була проблема, що не закривалися вікна і потрібно було збиратися пізніше. Тут є кімната, де немає взагалі світла, а це для театру просто супер. Дітям дуже цікаво, коли вони створюють якусь фігуру чи силуети. Тому запрошуємо доєднатися до занять.

Гурток веде Ільядіс Сніжана.

Що ще буде, окрім книг та театру?

Будуть проводитися різні майстер-класи, кінопокази, заходи і тд. У нас має бути розписаний розклад і кожного дня буде нова подія. Також за бажанням створюватимуться клуби.

Розкажіть про історичний клуб на базі бібліотеки?

Я планую організувати історичний клуб у якому будуть розглядатися питання української історії та краєзнавства, також будемо розглядати сучасні актуальні питання та міфи російсько-української війни. Це буде у вигляді міні лекторій, тобто це не лекції, але я намагатимуся доступно все пояснювати. Плануються екскурсії містом, квести, вікторини і тд. Вік дітей хоча б від 5 класу, бо думаю, що раніше вони цим просто ще не цікавляться. Якщо все вийде і будуть бажаючі з 10 та 11 класу, то я можу запропонувати їм безкоштовну підготовку до ЗНО. Нехай молодь долучається і будемо поглиблювати знання разом, розповідає працівниця бібліотеки Вікторія.

До теми: Коломийська дитяча бібліотека працює всупереч всьому

Вікторія Ровенчук

 

 

 

 

Нагору