Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що таке мобінг на роботі та чому за нього хочуть карати?

6 вересня народні депутати прийняла за основу законопроєкт, який передбачає покарання за мобінг на роботі у вигляді штрафу або громадських робіт. 

Що означає “мобінг” та як за нього каратимуть – пояснює Інформатор.

Наразі у першому читанні прийнятий законопроект №5748, яким визначено, що мобінг (цькування) – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Народний обранець Ярослав Железняк зазначив, що типовими ознаками мобінгу вважають:

  • дії, які повторюються;
  • мають бути присутні сторони – кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), також можуть бути наявні спостерігачі;
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких, зокрема, є заподіяння моральної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Законопроєкт №5749 встановлює адміністративну відповідальність за вчинення мобінгу. Так, порушник повинен буде заплатити штраф у розмірі від 1700 до 2550 грн або його відправлять на громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Якщо ж цькування відбувається кількома людьми, або протягом року мобінг повторився, то штраф вже становитиме від 3400 до 5100 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Якщо ці закони приймуть у другому читанні, то вони наберуть чинності наступного дня після його опублікування.

Ольга Пукавчук

Нагору