Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свята, прикмети та іменини 7 вересня

7 вересня відзначаємо кілька мілітарних свят. А ще думаємо про чисте повітря, святкуємо день мережева та інше. Сьогодні іменини у власників таких імен: Регіна, Іван, Ренат, Мінна, Варфоломій, Протоген.​

Детальніше про сьогодні дату розповість Інформатор.

День воєнної розвідки України (День військової розвідки). 1-го червня 2007-го року глава Міністерства оборони незалежної України підписав Наказ № 302. Цим наказом було встановлено офіційне професійне свято військових розвідників України. Події, особливо останнього століття, показали як важлива і ефективна воєнна та військова розвідка. Її відомство зовсім не афішує себе. Про її подвиги ми зазвичай дізнаємося набагато пізніше, ніж вони мають місце бути. Здебільшого це відбувається на підставі відкритих документів, які стають доступні нашому суспільству по закінченню строків давності грифу «цілком таємно» і свідчать про безпрецедентні подвиги наших військових розвідників, для яких їхня діяльність не виходить за рамки звичайних відпрацьованих ситуацій.

День відмови від військової іграшки або Всесвітній день знищення військової іграшки. Назва говориться сама за себе. Ідея свята “Всесвітньої Асоціації допомоги сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування”. Відзначається з 1988 року.

Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба. International Day of Clean Air for blue skies прийнятий резолюцією Генеральної Асамблеї ООН в 2019 році, дотриманню якого сприяє Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), підкреслює важливість і нагальну необхідність підвищення обізнаності громадськості на всіх рівнях, сприяння діям щодо поліпшення якості повітря.

Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшенна. Один з 3500 новонароджених хлопчиків у світі страждає від цієї рідкісної і смертельної хвороби. По всьому світу налічується більше 250 тис. пацієнтів з цим діагнозом. Симптоми захворювання зазвичай з’являються у дітей чоловічої статі до 5 років. Середня тривалість життя цих хворих варіює від підліткового віку до 20 – 30 років.

День “Ні дощу ні снігу”. Це звичайно, гучна і химерно придумана назва, але його історія починається з неофіційного кредо Поштової служби Сполучених Штатів: «Ні сніг, ні дощ, ні спека, ні морок ночі не зупинять цих кур’єрів від швидкого завершення призначених завдань». Асоціація цієї фрази з Поштою США виникла через її напис на будівлі Головпоштамту Нью-Йорка, яка відкрилася в 1914 році. Вона була отримана з «Історій Геродота» та уривка у перекладі Джорджа Герберта Палмера, в якому згадується кур’єрська служба давньої перської Імперії.

День мережива. Історія мережива починається з кінця 15-го століття в Італії. Мереживна нитка зазвичай робилася з льону, а потім із шовкових або металевих золотих ниток, а в дев’ятнадцятому столітті – з бавовни. Голчасті та бобінні мережива часто називалися на честь регіону чи міста, де вони були зроблені. Найбільші центри мережива були створені в Італії, Фландрії та Франції.

7 вересня відзначають пам’ять апостола від сімдесяти Тіта. Він був учнем апостола Павла і першим єпископом Криту. Спочатку він був язичником, але потім увірував у Христа і супроводжував апостолів Варнаву і Павла на Єрусалимський збір. Тіт був свідком страждань і смерті Спасителя, Його чудесного Воскресіння і Вознесіння на Небо.

Прикмети: 

  • Багато зерна вийшло намолотити – зима буде холодною і суворою.
  • Багатий урожай грибів – до затяжної зими.
  • Перелітні птахи на землю сідають – до ясної та теплої погоди, на дахи будинків – до негоди.

Нагору