Коломия До сайту

70 років на чолі Британії та навіки у серцях усього світу | історія Єлизавети ІІ

Її шанувала вся Британія, на неї хотіли рівнятися. Про неї писали вірші, книги, знімали фільми. Королева Єлизавета ІІ була не просто монархом – вона підтримувала Україну, незважаючи на те, що члени правлячої династії не роблять політичних заяв. 

Як королеві вдавалось бути з Україною та де збереглась її історія – читайте на Інформаторі.

Її вчинки говорили самі за себе. Ось у березні, під час аудієнції з канадським прем’єр-міністром Джастіном Трюдо, позаду Єлизавети ІІ стоять синьо-жовті квіти у вазі.

А на початку повномасштабної війни її величність зробила “щедру пожертву” для українців.

10 травня на церемонії відкриття парламенту королева зробила гучну заяву:

“У ці складні часи мій уряд відіграватиме провідну роль у захисті демократії та свободи в усьому світі, включаючи продовження підтримки народу України”, – зачитав її син – принц Чарльз.

У травні Єлизавета ІІ вийшла на публіку у вишитому одязі, а в букеті, який тримала у руках, були квіти та гілка ягідок, схожих на калину.

Новим королем Англії став принц Чарльз – син Єлизавети ІІ. Для себе він обрав ім’я Карл ІІІ. Через смерть королеви оголосили 10-денний траур, прапор над Букінгемським палацом приспутили, а на сторінці додали фото її величності з датою народження та смерті.

Фільмів про історію життя 96-річної монархині Англії зняли чимало. Інформатор пропонує добірку, аби наші читачі змогли віддати шану королеві та дізнатись більше про її шлях.

Королева (2006) – біографічна драма режисера Стівена Фрірза. У ній показані перші кілька днів із життя королеви Єлизавети після трагічної загибелі принцеси Діани у 1997 році.

Лондонські канікули (2015)

Мелодрама режисера Джуліана Джаррольда заснована на реальних подіях. Тут розповідається про юність Єлизавети ІІ та її молодшої сестри Маргарет.

Спенсер: Таємниця принцеси Діани (2021)

Біографічна драма режисера Пабло Ларраїна частково торкається життя королеви Єлизавети. Фільм про атмосферу в її сім’ї та розлучення принцеси Діани та принца Чарльза.

Корона (2016)

Серіал, в якому найбільш детально описана художня біографія королеви Єлизавети. Вона охоплює період життя королеви Єлизавети з раннього дитинства і до 2002 року, коли померла королева-мати.

Королівські коргі (2019)

Повнометражний анімаційний фільм режисера Бена Стассена про любов королеви Єлизавети до собак породи коргі.

Христина Бойчук