Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

ТОП 10 вершин Карпат, на які варто зійти цієї осені

В осінню пору гори по-особливому манять до себе любителів активного відпочинку. Свіже повітря, нестримний вітер та єднання з природою – кращого вікенду не придумати. Але як обрати між десятками вершин Карпат?

Інформатор підготував для вас ТОП 10 найкращих та ділиться фотокадрами з посиланням на Carpathiana.

Почнемо з гори Брескул, 1911 м. Вона – одна з вершин масиву Чорногора. Розташована між Івано-Франківською та Закарпатською областями і є сусідкою Говерли.

На південно-західній стороні гори є декілька озер, найбільше – Брескул. Назва гори походить від гуцульського слова, значення якого “набряклий”.

Висота гори Туркул – 1933 м. Вона також є вершиною масиву Чорногора. Вона трикутна і має східцеподібні виступи. Допомагають вони підніматися на гору чи ні – знають тільки ті, хто вже відчували це на собі.

Тут є і брилові розсипища, і вивітрювання гірських порід. А якщо просуватися на північ, можна дійти до Несамовитого. Туркул – популярна вершина серед туристів.

Піп Іван Мармароський – не плутайте з Чорногірським – вершина Гуцульських Альп, висотою 1936 м. Вона розташована на кордоні України та Румунії. Вершина Піп Івана пірамідальна, а деякі схили – круті.

Подекуди тут можуть утворюватися озерця.

Висота гори Менчул – 1998 м. Вона розташована між горами Дземброня та Бребенескул.

На півночі гори початок бере потік Кізя.

Ребра розташована між трьома вершинами: Туркул, Бребенескул і Гутин Томнатик. Її висота – 2001 м.

Схили гори різні-різні: є пологі ділянки, є крутосхили, а є ділянки з скелястими урвищами. На схід від вершини можна надибати високогірні озера.

Висота гори Гутин Томнатик – 2016 м. Розташована у Рахівському районі Закарпатської області. На північному схилі між горами Ґутин Томнатик і Бребенескул у льодовиковому карі заховалось озеро Бребенескул, а на півдні – урочище Полонина Бребенеска.

Петрос, розташований на Закарпатті, має висоту 2020 м і є популярним об’єктом пішохідного туризму. На сході від Петросу – Говерла, а на південному заході – Шешул.

Петрос має чимало кам’яних розсипищ зі скельними виступами. А взимку тут часто трапляються снігові лавини.

Висота гори Піп Іван Чорногірський – 2020,5 м. На вершині гори знаходяться руїни польської астрономо-метеорологічної обсерваторії, їх частково відновили для туристичних потреб і дали сучасну назвою “Білий Слон”.

За переказами, гора дістала таку назву, бо одна скала була подібна на священника. Інша ж легенда наголошує, що вітер на горі “попівує”, а тому гора Попіван.

Бребенескул має двох сусідок – гори Менчул та Ребру. Її висота – або 2038 м, або 2032 м, або 2035 м (ніяк не можуть дійти згоди).

Поверхня гори – куполоподібна, а схили навіть мають давньольодовикові форми рельєфу.

На захід від вершини шукайте озеро Бребенескул.

Завершує наш ТОП Говерла, висотою 2061 м. Гора має конусоподібну форму. Часто трапляються снігові лавини. Схили гори вкриті буковими та смерековими лісами. На висоті 1500 м починається субальпійський пояс пасовищ, відомий як полонини.

Зі східного боку від вершини можна побачити витік річки Прут, Прутський водоспад, висотою майже 80 м.

Гори – це прекрасно, тому насолоджуйтесь тими краєвидами і свіжим повітрям.

До теми: Спокій та захват: похід на гору Шпиці

Христина Бойчук 

Нагору