Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 вересня: свята, іменини, прикмети

Українці сьогодні мають чимало приводів для святкування. Адже 10 вересня відзначаємо День українського кіно, День фізичної культури і спорту та День борщу в Україні. А іменинників цього дня важко порахувати.

Чим ще цікава сьогоднішня дата – розповідає Інформатор.

За релігійним календарем – День пам’яті святого Августина, єпископа Іппонського. На сьомому Вселенському соборі його назвали великим учителем та плодовитим письменником святої Церкви. Народився він 13 листопада 354 року у місті Тагасті (Нумидія). Батьки його походили з шанованого роду, хоча багатими не були. В молодому віці Августин сильно занедужав і попросив отримати хрещення. Однак йому невдовзі стало краще і хрещення відклали.

З Днем ангела привітайте людей, які носять ім’я: Арсеній, Агапон, Афанасій, Опанас, Георгій, Веніамін, Григорій, Юхим, Денис, Ігнатій, Іларіон, Захар, Лаврентій, Леонтій, Лук’ян, Нестор, Макар, Павло, Сидір, Феодосій, Федір, Ганна.

День українського кіно. Професійне свято працівників кінематографії – День українського кіно – встановлений Указом Президента від 12.01.1996 і відзначається щорічно у другу суботу вересня. Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі. З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість багатьох популярних акторів. Королевою екрану тих часів була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві і багато знімалася в Одесі.

День фізичної культури і спорту України. Офіційно засновано в 1994 році. Це свято здорового способу життя і радості, що виникає при використанні корисної фізичної діяльності.

День борщу в Україні. Свято передбачає проведення заходів, фестивалів та змагань щодо приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України.

Всесвітній день надання першої медичної допомоги. Проводиться щорічно в другу суботу вересня. Ініціатором його проведення виступають національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвитку можливих ускладнень.

Всесвітній день запобігання самогубствам. Половина випадків насильницької смерті на нашій планеті припадає на самогубства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальна кількість смертей від суїциду зараз наближається до мільйона на рік. Тенденції такі, що до 2020 року число самогубств, очевидно, зросте в півтора рази. У зв’язку з цим ВООЗ оголосила 10 вересня Всесвітнім днем запобігання самогубствам.

Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Ці вересневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

День обміну ідеями. Спілкування, дебати та хороші аргументи – ось основні складові для досягнення найкращих результатів. Сьогодні відзначається Міжнародний день обміну ідеями. Щороку 10 вересня нас закликають поділитися з іншими своїми ідеями, чи то інноваційні, розумні, творчі або веселі ідеї.

Прикмети: 

  •  дощ з грозою – на теплу осінь;
  • журавлі не відлетіли ще на зимівлю – зима буде теплою та пізньою;
  • береза вся жовта стоїть – гарно вродять опеньки;
  • суха погода – заморозки будуть пізніми.

Нагору