Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Скільки чоловіків від початку війни намагались втекти з України?

Понад 8 тисяч! Хіба ця цифра не викликає обурення? Прикордонникам додалось чимало роботи, аби затримати всіх чоловіків призовного віку, які намагались незаконно перетнути державний кордон.

Інформатор розповідає деталі з посиланням на сайт МВС України.

Якщо поділити втікачів на категорії, то тут можна сказати наступне: понад 5,6 тис чоловіків намагались перетнути кордон у незаконному місці, а інші ж – хотіли пройти паспортний контроль незаконними шляхами.

І навіть незважаючи на те, що спроба незаконного перетинання державного кордону карається в адміністративному порядку, чимало ухилянтів та їхніх помічників вдаються до супутніх кримінальних правопорушень.

Отож з початку повномасштабної війни, зафіксували 245 марних спроб підкупу прикордонників, під час яких прикордонникам пропонували хабарі на загальну суму понад 3,8 млн гривень. Підкуп посадової особи є кримінальним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена статтею 369 ККУ.

Також за матеріалами співробітників оперативно-розшукових підрозділів Держприкордонслужби розпочато понад 1450 кримінальних проваджень, з яких: за незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 ККУ) – більше ніж 270; за підроблення документів та використання підроблених документів (ст. 358 ККУ) – 1160; за ухилення від призову (ст. 336 ККУ) – 17.

Майже 600 особам оголосили підозри у вчиненні цих злочинів та близько 200 осіб вже притягнули до кримінальної відповідальності.

МВС вкотре наголошує, що на період дії правового режиму воєнного стану виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, за виключенням деяких категорій осіб.

На державному кордоні було посилено заходи, спрямовані на протидію протиправній діяльності, а державна прикордонна служба України попереджає про неприпустимість вчинення дій, які порушують законодавство та сувору відповідальність.

До теми: Медкомісію пройшов, а до центру укомплектування не прийшов

Христина Бойчук

Нагору