Інформатор Коломия

НОВИНИ

Прикарпатцю дали 15 років за держзраду

Прикарпатець, завербований фсб, збирав інформацію про замовлення в оборонній сфері та намагався створити дружню до рф політичну партію. 

Повідомляє Інформатор за даними обласної прокуратури.

За публічного обвинувачення Івано-Франківської обласної прокуратури громадянина України заочно засуджено за вчинення державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Вироком суду йому призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У суді доведено, що чоловік після військової служби в 90-х роках виїхав на постійне місце проживання до РФ. Там у 2017 році він погодився на співробітництво із представниками фсб.

У 2018 році засуджений приїхав в Україну та отримав від представника іноземної спецслужби завдання. Він мав збирати інформацію у політичний, релігійній, військовій сферах, а також сформувати на території України агентурну мережу для збору та передачі даних представникам фсб.

До теми: Шпигун провалився: у Франківську затримали місцевого агента фсб

Для цього чоловік намагався встановити контакт із представником військового підприємства на території України. Під приводом ділових переговорів щодо можливого постачання комплектуючих до військової техніки з України до КНР через очолюване ним на території рф підприємство він цікавився асортиментом товарів подвійного призначення, які можна експортувати. Також його цікавила можливість виконання замовлень для Міноборони України, співпраця з бронетанковими заводами України та здійснення експортних операцій.

Окрім того, засуджений познайомився із представником однієї з політичних партій України. Він запропонував йому створити та очолити політичну партію з нібито проєвропейськими поглядами, яка б не псувала відносини з країнами СНД та РФ.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Нагору